Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos van Dessel, BelOrta:

"Prijsimago van tomaten opgetrokken door interventie"

Tholen - Er worden niet alleen Europese beslissingen genomen in navolging van de boycot. Ieder Europees land gaat op haar eigen manier om met de gevolgen. Het te grote volume tomaten in Belgiƫ wordt aangepakt door middel van interventies. Jos van Dessel van Veiling BelOrta vertelt dat ze het belangrijk vinden om het prijsimago van tomaten op te trekken. "Samen met exporteurs en supermarkten willen we ons product zo goed mogelijk aan de consument brengen. Iedereen in Europa ziet dan dat de waarde van het product omhoog gaat en dat ze niet moeten blijven verkopen tegen dumpingprijzen. De prijzen op de klok zijn namelijk goed gestegen."



Stijgende prijzen

Hij geeft aan dat er op dit moment normaal gezien niet zo veel tomaten naar Rusland zouden gaan, maar de komende weken wel. "Daarvoor zoeken we samen met de exporteurs nog naar nieuwe markten, maar dat is niet makkelijk. Dat duurt zelfs weken of maanden." Tomatentelers hebben het moeilijk. "De laatste twee weken hebben we 15 tot 20% gestort en op dit moment is er niet te veel productie op de markt. Het resultaat is dat de prijs nu om en nabij de 50/55 cent zit. De prijs is in een week tijd van 20 cent naar het huidige niveau gestegen. Dat is een goede opbouw. Andere producten zoals paprika, bloemkool, aubergines en komkommers hebben nu een redelijk normale marktsituatie."

Hij uit zijn bezorgdheid over de komende tijd. "Er zal dan meer productie in heel Europa zijn. Zeker de tomatentelers moeten nog een tijdje leveren en ook andere producten gaan het moeilijk krijgen. Je krijgt nu in Europa aanbod vanuit veel verschillende landen en overal meer concurrentie. Dat doet geen deugd aan een normale marktsituatie." Hij geeft aan dat Nederland het 'tomatenprobleem' anders aanpakt. "Zij stockeren veel tomaten, maar als ze dat niet zouden doen, krijg je een veel snellere marktregulatie. Het nadeel voor Nederlandse telers is dat Nederlandse exporteurs eerder bij ons aankopen. Wij nemen een deel uit de markt en zorgen dat er alleen vers product komt dat niet wordt gestockeerd. We moeten het prijsimago van tomaten optrekken en de trend in de markt zetten dat onze producten het waard zijn!"

Voor meer informatie:
Jos van Dessel
Veiling BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 St-Katelijne-Waver - Belgiƫ
Telefoon: +32 15 55 11 11
Telefax: +32 15 55 06 01
www.belorta.be
jos.vandessel@belorta.be