Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brazilië alternatief voor Rusland

Spaans hardfruit wacht moeilijke periode

Het Spaans hardfruitseizoen wacht een moeilijke periode. In een markt waar de prijzen al onder druk stonden volgde de boycot van Rusland. Enkele variëteiten werden grotendeels naar Rusland geëxporteerd.

"De markt was al moeilijk voor steen- en hardfruit. De Russische boycot komt daar nog eens overheen," vertelt Xavier Juvillà van Viyefruit. "Daarnaast hebben we dit jaar grotere volumes appelen en peren in Europa, wat de situatie nog moeilijker maakt."



In tegenstelling tot vorig jaar is het appelen- en perenseizoen dit jaar begonnen terwijl er nog voorraden van voorgaande jaren beschikbaar waren. "Er zijn nog kleine voorraden Golden, de Conference liggen niet meer in opslag."

Volgens Xavier is het appelenseizoen begonnen met de Royal Gala in Lleida met lagere volumes en lagere prijzen. "De Granny Smith zullen ook binnenkort op de markt komen. Van dit ras ging veel naar de Russische markt." Nu Rusland dicht is, kijkt de sector naar Brazilië voor de Royal Gala en Granny Smith.

Peren
Voor de peren verwacht Spanje evenveel of een iets kleinere oogst als vorig jaar, hoewel er meer eersteklas product beschikbaar zal zijn. Het hardfruit is nauwelijks beschadigd door hagel. Daar staat een groeiend volume in België en Nederland van de Conference tegenover, Portugal verwacht meer Rocha te oogsten.

De Williams, Red Williams en Alexandrische variëteiten, waarvan veel naar Rusland verscheept wordt, zullen lijden onder de sancties. Voor de Williams richt Spanje zich op Brazilië. "Eerder hadden we twee grote markten, Rusland en Brazilië, nu blijft er nog één over. Het wordt lastiger als meer exporteurs zich op deze markt gaan richten."

Ook Israël lijkt dit jaar voldoende volume te hebben om aan de binnenlandse vraag te voldoen. "Vorig jaar importeerde Israël veel Blanquilla peren, maar nu zijn de verkopen lager."

Positief is echter dat de kwaliteit van het fruit dit jaar goed is en de vruchten een hoog Brix-niveau hebben.

Viyefruit is ook dit jaar op de Fruit Attraction in Madrid (15-17 oktober) te vinden. Daar staat de nieuwe oogst Golden en Fuju uit de Pyreneeën in de spotlight.
 
Meer informatie:
Xavier Juvilla
Viyefruit, S.A.
T: +34 616 982672
javier@viyefruit.com
www.viyefruit.com
Publicatiedatum: