Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer export Turkije en Abchazië naar Rusland

Naast dat Rusland naar de landen op het zuidelijk halfrond kijkt om de geboycotte producten uit Europa te vervangen, kijkt Rusland ook minder ver over de grens. De import vanuit Turkije kan verdubbelen en versoepeling van de controles moet de import uit Abchazië bevoordelen.

Turkije
De Russische minister van Economische Zaken Nihat Zeybekchi liet weten Turkije te zien als een goede vervanging voor de EU. Rusland is goed voor 7% van de Turkse export, met name groente en fruit. Dit aandeel zou kunnen groeien tot 15%. Van de Turkse export bestaat 60% uit agrarische producten. Het land is één van de grootste leveranciers van citrus, tomaten, paprika's en aubergines. De onderhandelingen over de exportgroei lopen nog. De voorkeur van beide landen gaat uit naar handel in de nationale valuta's. Daarnaast zullen de transportkosten voor producten lager uitvallen door de relatief kleine afstand tussen Rusland en Turkije.

Abchazië
Ook aan de Zwarte Zee gelegen is Abchazië, een autonome regio van Georgië. Het gebied grenst direct aan Rusland. Om de export van agrarische producten uit Abchazië te versoepelen is een speciale instelling in het leven geroepen in Soechoemi, de hoofdstad van Abchazië. Groenten en fruit kunnen daardoor zonder verdere inspectie bij Sochi de grens over Rusland in. De overeenkomst moet nog ondertekend worden door de autoriteiten in Abchazië, maar naar verwachting is de deal voor de start van het mandarijnenseizoen in oktober rond. Abchazië levert vooral fruit: mandarijnen, kaki's, sinaasappelen en noten.

Publicatiedatum: