Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CEO waarschuwt voor scheef economisch herstel

Verkopen Asda +0,5%

Directeur van supermarktketen Asda Andy Clarke waarschuwt voor de scheve verhoudingen in het herstel van de Britse economie. In Noord-Ierland en het noordoosten zijn de tekenen van herstel minder duidelijk dan in het zuidoosten van het land. De supermarktketen richt zich op de onderkant van de markt en zag vorig jaar de verkopen stijgen.

"Het maakt veel verschil of je in Londen of in Noord-Ierland en het noordoosten woont," zei de directeur. "Families met een kleine portemonnee in deze regio's hebben het zwaarder dan in de buurt van Londen." Daarmee reageert Clarke op recente cijfers die aantonen dat, hoewel de werkloosheid daalt, de lonen voor het eerst sinds 2009 weer gedaald zijn tussen april en juni van dit jaar.

Volgens economen van Capital Economics is het herstel van de arbeidsmarkt aanzienlijk sterker in het zuiden dan in het noorden. De oorzaak zou liggen in de banen die verloren gingen in de publieke sector en de afhankelijkheid van het noorden van de productiesector.

De doorzettende druk op de budgetten van huishoudens speelt Asda in de kaart. De retailer, eigendom van Walmart, concurreert op prijs met Tesco, Sainsbury's en Morrisons. De keten verkleint het gat tussen de discounters en de bovenkant van de markt.
De vergelijkbare verkopen van Asda groeiden met 0,5% in de 10 weken tot 30 juni, net als het marktaandeel van de supermarkt. De winst van Asda viel lager uit, omdat meer producten met een kleine marge verkocht werden.

De Britse retail schudt op haar grondvesten; er worden enkele structurele veranderingen doorgevoerd. Zo is er een verschuiving te zien naar meer verkopen via internet en maken de convenience stores een opmars. Daarnaast is de inflatie op voedsel op een recordlaagte en neemt de populariteit van grote supermarkten, waar de sector voor de crisis volledig op steunde, af.

Verschillende retailers als Walmart, Tesco en Sainsbury ondervinden de gevolgen van de crisis. Asda's focus op prijs, aanbod en kosten kan de sector verder veranderen.

bron: theguardian.com
Publicatiedatum: