Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Mulder, GroentenFruit Huis:

"Mede dankzij de kracht van de Rusland-exporteurs is Nederlandse economie gegroeid"

Tholen - De uitzonderlijkheid van de Russische boycot kan directeur Gert Mulder van het GroentenFruit Huis niet genoeg benadrukken. "Dat de hele EU en een paar andere landen een volledig jaar niet naar Rusland kunnen exporteren is ongekend. We praten niet over MRL's, beestjes of pesterijtjes waarvoor vaak binnen afzienbare termijn oplossingen worden gevonden, maar een politieke boycot. Niemand weet wat er te gebeuren staat. Voor hetzelfde geld staat Poetin over een maand weer bepaalde stromen toe, maar dat lijkt onwaarschijnlijk, want de man heeft nog nooit zwakke knieën getoond."

Richting Rusland kan het GroentenFruit Huis in directe zin momenteel niks uitrichten. "De ambassades kunnen onze vragen niet goed beantwoorden. Het is een politiek issue en de gangbare economische kanalen zijn gesloten. Onze inzet is erop gericht om de kansen voor handelsbedrijven te vergroten en een deel van de schade gecompenseerd te krijgen. De directe schade, zoals de debiteurenschade, doorlopende operationele kosten waar je geen omzet tegenover hebt staan en je afschrijvingslast, zijn goed te berekenen. Maar voor het geval van de indirecte schade is dat 'vrijwel ondoenbaar'." Gelukkig richten de bedrijven zich al op de toekomst en hopen op wat ondersteuning van de overheid om zich weer krachtig te kunnen ontwikkelen in het belang van de Nederlandse exportpositie"

Boycot door politiek veroorzaakt
Nu de steun voor de telers en telersverenigingen tot stand komt via een concrete maatregel vanuit de EU, roept Mulder het kabinet op om ook de handelaren/exporteurs niet te vergeten. "Gisteren hebben we nog met verschillende Tweede Kamerfracties gesproken en de politieke bereidheid is er om naar alle getroffen bedrijven in de keten te kijken. Teveel handelsbedrijven in de hele breedte worden ongenadig en onevenredig geraakt door deze importstop. Het mag niet zo zijn dat gezonde bedrijven omvallen als gevolg van sancties. In het begin wordt vaak naar de bestaande regelingen gekeken, dat is begrijpelijk en die zijn inmiddels geactiveerd. Ik ben nu - in samenwerking met de handelsbedrijven - bezig om te kijken of de voorgestelde maatregelen soelaas bieden. Nu al is duidelijk dat er wat meer maatwerk nodig is. Bijvoorbeeld de door het kabinet voorgestelde deeltijd WW kent een maximale termijn van 24 weken. Met een boycot van een jaar kom je daar niet mee weg. Wij krijgen gelukkig signalen dat dit een probleem is dat door de politiek veroorzaakt is en dat de politiek daar ook een oplossing voor wil zoeken."

Op de vraag of het exporteren naar Rusland onder het ondernemersrisico valt, antwoordt de GroentenFruit Huis-directeur fel. "Er is geen product zonder producent en geen export zonder exporteur. Vorige week bracht het CBS naar buiten dat de Nederlandse economie met 0,5% is gegroeid dankzij de export. Richting de verzadigde 'makkelijke' markten kan iedereen exporteren, maar voor de moeilijke markten zijn gespecialiseerde ondernemingen nodig. Als Nederland haar exportpositie wil versterken, zullen er gespecialiseerde exporteurs nodig zijn, anders komt zo'n markt helemaal niet op. Er wordt al ruim tien jaar geïnvesteerd in een land als Rusland. Vorig jaar hadden we nog een vriendschapsjaar en dronken de koning en koningin nog een biertje met Poetin."

Ondernemersrisico

"Rusland is een markt met twee gezichten. Allereerst is het een kwaliteitsmarkt die zich sterk ontwikkelt met een groeiende retail, waar Nederland goed op in kan spelen met stabiele, vaste lijnen. Daarnaast is het een volumemarkt die af en toe gigantische volumes kan afnemen als de prijs gunstig is, lees voldoende laag. Maar het lijkt of iedereen in de war raakt van deze tijdelijke volumeproducten en niemand lijkt te kijken naar de mix-auto's. Ik vind het erg flauw als bedrijven die aan de frontlinie staan en de 'emerging markets' voor hun rekening nemen nu worden afgeschoten omdat ze teveel risico hebben genomen. Want we gaan het echt niet redden met onze export naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland alleen en zullen het ook van nieuwe markten moeten hebben", vervolgt Mulder. "Na vijf jaar mogen we peren naar China exporteren. Moet ik dat nu de bedrijven gaan afraden omdat het een land is met een aparte gebruiksaanwijzing? Het GroentenFruit Huis investeert in kennis over China juist om de bedrijven en Nederland een sterkere positie te geven.Twintig jaar lang is er in Rusland nauwelijks onrust geweest. Het is weliswaar geen makkelijk land, maar dat is Brazilië ook niet en weet je hoe de tomatenexport naar de VS gedecimeerd is?"

Desalniettemin zullen de handelsbedrijven volgens de directeur van het GroentenFruit Huis zich aan de de nieuwe situatie aan moeten passen. Omdat de beperkingen op korte termijn niet weg zijn ontslagen niet uit te sluiten. "Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit niet gebeurt. We praten over een miljard aan export, waarbij we een jaar lang aan de zijlijn staan. En als de boycot weer opgeheven wordt, zullen we deze export weer stapje voor stapje moeten terug winnen, dat gaat niet in een half jaar." Gert roept de handelaren en telersorganisaties op om informatie over de Rusland-blokkade te melden. "Hebben exporteurs nog zendingen onderweg? Zijn er wagens teruggestuurd? Zijn er wagens op punt van vertrek tegengehouden? Deze informatie is voor het GroentenFruit Huis en de sector zeer belangrijk. Als iedereen zich meldt met zijn directe schade, des te beter hebben wij het overzicht en kunnen wij het gesprek met de overheid op een goede wijze aangaan."