Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eryvan Pires, Fruitmarket:

"In de zomer zouden eigenlijk geen mango's geïmporteerd moeten worden"

Tholen - De zomer is voor de mangomarkt meestal geen goede periode. Volgens Eryvan Pires van Fruitmarket was het dit jaar zelfs heel slecht in de hele maand juli tot nu toe. "De vakantieperiode in Europa zorgde voor een dalende vraag. Zeker met importproducten gaat het dan minder, aangezien de concurrentie met Europees product dan enorm is."

Lage prijzen
Volgens hem was het volume dat op de markt was, niet zo groot. "Maar prijzen zaten tot het laagste niveau. Er stond gemiddeld rond de 3,50 op de prijslijsten, maar ik denk dat het voor minder werd verkocht. Veel mango's raakten niet verkocht. De zomer is zo'n tijd dat er eigenlijk geen mango's geïmporteerd zouden moeten worden." Geen import zou volgens hem best een mogelijke zijn. "De importeur moet dan beslissen niet te importeren, of in ieder geval een stuk minder. Het is geen wiskunde, maar er zijn meerdere zaken die moeten worden overwogen, zoals programma's, commissies, voorschotten etc."



Druk vanuit Israël
"Momenteel zijn er Braziliaanse mango's op de markten er komen nog volumes uit Midden-Amerika. Israël moet nog beginnen en dit kan ook nog wat druk op de prijzen zorgen voor eind augustus en begin september. Maar Brazilië heeft daarentegen niet zo veel productie van Tommy Atkins, dus er zal tot eind september geen druk zijn uit Brazilië, aangezien het nu het seizoen is in de USA-markt. Als we de Braziliaanse Tommy Atkins missen kan het gebeuren dat de prijs voor deze variëteit omhoog zal gaan. Dit komt omdat landen als Italië, Spanje en Portugal liever rode mango's uit Brazilië hebben dan de groene uit Israël."

Russische boycot
Volgens hem zal de Europese importeurs minder van de ban merken dan exporteurs. "Veel Russische klanten vroegen mij om directe programma's. Er zijn nu al directe programma's uit Brazilië, Peru en Israël naar Rusland opgesteld, maar ik denk dat er nog veel palletsgewijs via de Nederlandse importeurs gaat. Russische klanten kopen meer soorten fruit in een lading: mixpallets. Ze vinden het leuk om in Nederland te 'shoppen'. Het schijnt dat het alleen gaat om producten die als origine Europa hebben en niet de importproducten van overzee. Als het goed is kan ik dus gewoon mango's importeren en deze vanuit Nederland verzenden."

Voor druiven zal het verhaal anders zijn dan vorig jaar. "Wij hadden toen veel concurrentie uit Griekenland, omdat de Russen met name Griekse druiven importeerden tegen zeer lage prijzen. Dit jaar kunnen ze die druiven niet kopen, dus zullen ze hopelijk meer op Brazilië focussen."

Voor meer informatie:
Eryvan Leal Pires
Fruitmarket Agribusiness BV
Lichtenauerlaan 102-120
3062 ME Rotterdam, NL
Ph: +31 10 340-0125
Skype: eryvan
www.fruitmarket.com