Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlische AGF-leveranciers kijken hoopvol naar Rusland

Rusland zoekt nieuwe leveranciers om lege supermarkten te voorkomen. Israëlische fruit- en groente-exporteurs kunnen nauwelijks wachten. "De Russen willen meer en wij verwachten meer." Zo blikt Eli Lutsato van de Israëlische AGF-exporteur Best Grow terug op ruim een week Russische voedselsancties. Rusland is reeds een van de belangrijkste afzetmarkten van Best Grow. Dus is de drempel laag om zaken te doen. 'Wij kunnen echter pas vanaf september, oktober leveren', zegt Lutsato. 'Het is nu niet het seizoen voor veel producten.'

Voor Israëlische tuinders komt de vraag uit Moskou als geroepen. Als de Russische boycot straks in de EU tot toenemende overschotten leidt, zal de vraag van Nederlandse, Duitse of Franse klanten eerder af- dan toenemen, weet Eli Lutsato. Bovendien wil de EU vanaf 1 september de grenzen sluiten voor gevogelte, eieren, vlees en zuivel van Israëlische boeren op de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogvlakte. De EU wil zo Israël dwingen het nederzettingenbeleid in de omstreden gebieden te wijzigen.

De Russen willen geen lege schappen en dus struinen ze de wereld af, op zoek naar voedsel. Een van de landen waarmee contact is gelegd, is Israël. Vreemd is dat niet, want Rusland haalt al veel groente uit de Joodse staat. Van alle groenten die de Russen in 2012 importeerden, leverde Turkije de meeste, gevolgd door China en Israël. Exportreus Nederland kwam, na Polen, pas op de vijfde plaats.

In het dagblad Haaretz vertelt marketing manager Amir Porat van exporteur Adom Fruits dat Israël is gevraagd vooral appels en pruimen te verschepen. Maar gezien de ontwikkelingen zal de vraag naar andere producten, zoals wortelen, rapen en peper, ook stijgen.

Publicatiedatum: