Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje verwacht mango-oogst van 20.000 ton

De Spaanse mango-oogst is begonnen met de Tommy Atkins. Later volgen andere variƫteiten. De verwachtingen voor het komende seizoen zijn goed, met een geraamd volume van 20.000 ton en een goede kwaliteit dankzij een mild voorjaar. Volgens de Spaanse telersvereniging zullen de prijzen vergelijkbaar zijn met 2012.

Het Spaanse mangoseizoen begon deze maand met de oogst van de Tommy Atkins in Zuid-Spanje. De afgelopen jaren is de teelt van deze mango gedaald door tegenvallende verkopen. De oogst wordt voornamelijk via veilingen op de Spaanse groothandelsmarkt vermarkt. In september begint de oogst van de Osteen, goed voor 90% van de totale Spaanse oogst. Andere rassen zijn Kent, Palmer en Irwin.

Dit seizoen verwacht de Spaanse vereniging van tropisch fruittelers een mango-oogst van 20.000 ton, een toename van 40% ten opzichte van vorig jaar. De stijging is vooral te danken aan een aantal jonge plantages die in productie komen.

"We kunnen de ramingen voor dit seizoen niet vergelijken met het vorige seizoen. Toen ging 60-70% van de oogst verloren door de lage temperaturen vroeg in het seizoen," vertelt Miguel Gutierrez, voorzitter van de telersvereniging. "Vorig jaar was een abnormaal seizoen met prijzen die boven de 1,70 euro per kilo lagen door het kleine volume. In 2012 lagen de prijzen gemiddeld rond de 90 cent per kilo."

"Dit jaar verwachten we vergelijkbare prijzen met 2012 en wellicht hogere prijzen door de betreding van nieuwe markten en de groei en versteviging van de positie in bestaande markten."

Volgens GutiƩrrez heeft het weer een positieve invloed gehad op de kwaliteit van het fruit. "Het wordt een interessant jaar in termen van kwaliteit, maat en rijpheid, omdat de oogst op het juiste moment plaatsvindt. Het is belangrijk om dit te noemen omdat er een handvol telers is die onrijpe Osteen mango's op de markt brengen. Dat kan het imago van de vrucht schaden."

De Spaanse mangoteelt groeit al jaren en heeft een aanzienlijk areaal. In de komende vijf jaar kan het land de productie verdubbelen.
Publicatiedatum: