Zwitserland: blauwe bessen in opmars
De krachtige smaak en de intensieve kleur van de blauwe bes wordt in de Zwitserse keuken steeds meer ontdekt, bijvoorbeeld ter decoratie van cakes en taarten of als jam. De importhoeveelheid is door de jaren heen dan ook sterk gestegen, maar in de afgelopen jaren werd ook het teeltgebied in Zwitserland zelf flink uitgebreid: van een gecultiveerd areaal van 39,1 hectare in 2008 naar een gecultiveerd areaal van 73,4 hectare in 2014. De productie van blauwe bessen is dankzij de goede afnemersprijzen namelijk aantrekkelijk.
De professionele teelt van blauwe bessen vindt wereldwijd echter vooral in de VS plaats. Hier komt meer dan de helft van de wereldproductie vandaan. De Amerikanen nemen ook het voortouw bij de teelt, waardoor er ook in Europa meestal Amerikaanse blauwe bessen geteeld worden. Deze zijn groter en minder aromatisch dan de wilde blauwe bes. Bovendien laten ze de mond en tong niet verkleuren bij consumptie, aangezien de kleurafgevende anthocyanen zich bij de Amerikaanse varianten alleen nog in de schil bevinden en niet meer in het vruchtvlees.