Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Jan Kutschruiter verwacht oogst van 200 ton

Nieuwe zomerappel Robijn vroegste Jonagold-mutant

Tholen - Het nieuwe appelseizoen is weer begonnen. Bij teler Jan Kutschruiter begint op 20 augustus de pluk van de eerste Robijn-appelen. "Het is een nieuwe soort, een mutant van Jonagold Decosta. In 2003 is de eerste boom gevonden. In 2010 zijn de eerste uitgegeven en we hebben er nu vier hectare van staan. Vorig jaar was de oogst nog minimaal, maar nu verwachten we zo'n 200 ton van deze zomerappel te plukken", vertelt Jan enthousiast.



Smaak en uiterlijk meer Elstar

Het areaal van Robijn in Nederland is in totaal ongeveer 15 hectare en ook Belgiƫ en Engeland telen deze appelen op kleine schaal. De teler benadrukt dat er steeds meer belangstelling voor is. "Het is een mutant uit de Jonagold Decosta. Alleen qua smaak en uiterlijk heeft hij meer weg van de Elstar. Daarnaast is dit de enige Jonagold-mutant die zo vroeg is. Met Jonagold starten we pas eind september. De pluk van Robijn begint volgende week woensdag en naar verwachting zijn ze binnen dik een week geoogst. Robijn is ook goed te bewaren, maar wij verkopen hem puur als zomerappel. De Hollandse nieuwe zijn er weer."

Kansen blijven zien
Fruitbedrijf Kutschruiter heeft een areaal van 58 hectare met appelen en peren. We hebben de rassen Robijn, Elstar, Jonagold en Conference. Ook doen we nog een klein beetje Sweet Sensation. Alles wordt op het eigen bedrijf gekoeld en gesorteerd. We sorteren ook voor anderen. In totaal is dat op jaarbasis zo'n 6 tot 7 miljoen kilo." Robijn is op twee plaatsen in Nederland te verkrijgen. "De afzet gaat via The Greenery en er is al veel belangstelling." Hij ziet het seizoen afwachtend tegemoet. "Er komt een grote oogst aan, maar als we de appelen netjes en vroeg in de markt zetten, verwacht ik niet zo veel problemen. Op dit moment is het een ramp dat Rusland dicht is, want we hadden nog wat oude oogst. Voor het komende seizoen zullen de lijnen verlegd moeten worden en hopen we snel nieuwe afzetmarkten te vinden. Het wordt er niet makkelijk op, maar we moeten wel kansen blijven zien."



Erg positief vindt hij de focus op consumptie van lokaal fruit. "In Polen waren consumenten er al eerder mee begonnen. Hierdoor waren ze in mum van tijd door hun voorraad heen. Ook in Nederland zie je veel voorbijkomen op Facebook en twitter. Dit jaar kunnen we zeker gebruik maken van zulk soort acties om de binnenlandse consumptie te laten stijgen."



Afzet van het fruit verloopt via The Greenery

Voor meer informatie:
Jan Kutschruiter
Tel: (0527) 25 28 22
GSM: 06-50435 238
fruitbedrijfkutschruiter@kpnmail.nl