Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dreigend cashflowprobleem voor Russische importeurs en retail

Tholen - De handelsboycot levert de Russische importeurs en retailers problemen met de cashflow op. De oorzaak ligt op verschillende vlakken en zal de handel met Rusland beïnvloeden. "Ik adviseer iedereen die door Russische handelaren benaderd wordt, geen contracten af te sluiten en alleen te leveren tegen 100% vooruitbetaling op de spotmarkt," vertelt een AGF-er met veel contacten in Zuid-Amerika.

Een eerste probleem voor de Russische handelaren is de verschuiving van handel met Europese exporteurs naar exporteurs uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Waar de handel met Europa in veel gevallen met een krediet van een paar weken verloopt, moeten de Russische handelaren nu omschakelen naar een systeem met veelal vooruitbetalingen en een transittijd die toeneemt naar 20 dagen. Dat levert een probleem met de cashflow op; er moet nu betaald worden voor producten die over een paar weken verkocht worden, terwijl in de handel op krediet de exporteur betaald kon worden nadat de producten op de Russische markt gebracht waren.

Er speelt nog een probleem: de prijzen in Rusland fluctueren veel. Voor Russische importeurs is het dus veiliger om via een Europese handelaar in te kopen, dan direct zaken te doen met Zuid-Amerikaanse exporteurs. In de tijd dat de producten onderweg zijn, kan de prijs dusdanig veranderen dat dit een risico vormt.

Inflatie en dalende aandelenkoersen
Op het vlak van de financiering speelt nog een groter probleem; de financiële middelen van Rusland zijn beperkt. Door de sancties vanuit de EU op Russische financiële instellingen worden investeringen teruggetrokken, waardoor de geldstroom naar Rusland opdroogt. Doordat geld uit de Russische economie wordt getrokken door de buitenlandse investeerders, loopt de inflatie op.

BNP Paribas verwacht dat de consumentenprijzen voor 2014/15 met 1,8% zal stijgen. Dat legt een extra druk op onder andere de supermarkten, waar de marges al niet breed zijn. De aandelenkoersen van twee grote retailers, Magnit en X5, laten een daling zien sinds begin juli.

Om de inflatie af te remmen heeft de Russische centrale bank de rente al verhoogt, met de bedoeling meer geld in Rusland te houden. Om prijsspeculaties met de geboycotte producten te voorkomen, en daarmee ook de inflatie in te dammen, voerde de Russische regering gesprekken met binnenlandse producenten om prijsafspraken te maken. Daar bovenop komt het feit dat de Russische economie er al niet zo best voorstond.

Onzekere klanten
De oplossing voor de Russische handelaar ligt in het opbouwen van een rotatie, waardoor een gezonde cashflow ontstaat. Maar dan moeten exporteurs in bijvoorbeeld Zuid-Amerika wel mee willen werken. Handel met Russische importeurs levert de exporteurs, gezien de financiële situatie, een risico op.

Handel op contractbasis is niet aantrekkelijk voor de exporteur. De Russische importeurs, waaronder ook retailketens vragen grote volumes. Op dit moment zijn de Russen nog in staat om bijvoorbeeld 80% vooruit te betalen, maar het is de vraag of dat over een paar maanden nog zo is. Als de Russen dan uit de handel stappen, blijft de exporteur met een groot volume zitten.

Russen schieten in eigen voet
Uit strategisch oogpunt zijn de Russen ook geen aantrekkelijke handelspartner voor Latijns-Amerikaanse exporteurs. "De Zuid-Amerikanen kunnen hun product sowieso kwijt, want er is veel vraag naar het fruit. Dan kiezen deze exporteurs eerst voor vaste klanten of klanten die op de lange termijn stabiliteit bieden. Op dit moment zijn dat niet de Russen," vertelt de AGF-er.

Dan blijft de spotmarkt over voor de Russische importeurs. Probleem is dan dat er weinig fruit voorradig is in Zuid-Amerika. Zodra de importeurs de spotmarkt betreden, stijgt de vraag en daarmee de prijzen, waardoor de Russen in hun eigen voet schieten.