Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Allergievrije cashewnoten ontwikkeld

Binnen een paar jaar zouden er allergievrije noten in de supermarktschappen kunnen liggen, nu wetenschappers ontdekt hebben hoe ze de gevaarlijke eiwitten, die dodelijke reacties kunnen veroorzaken, kunnen wijzigen. Onderzoekers in de VS zijn al dicht bij het ontwikkelen van een 'veilige' cashewnoot en hopen dit ook voor andere noten te kunnen doen. 

De eiwitten in noten kunnen een allergische reactie stimuleren die kan variƫren van lichte jeuk in de mond of op de huid, tot levensbedreigende anafylaxie, wat het moeilijk maakt te ademen. De reactie wordt veroorzaakt door antilichamen die vastzitten aan de eiwitten. Wetenschappers hebben ontdekt dat ze de vorm van de eiwitten kunnen veranderen, zodat ze ongezien door het immuunsysteem heen kunnen.

Dokter Chris Mattison van de Agrarische Onderzoeksdienst, een tak van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, zei: "Er worden wel klinische proeven uitgevoerd om immuuntherapie te testen, maar we benaderen het eerder vanuit agrarisch dan medisch perspectief. Kunnen we het voedselproduct niet veranderen, in plaats van de persoon te behandelen, zodat we ernstige reacties kunnen elimineren of verminderen?" 

Mattison en zijn team ontdekten dat het behandelen van celeiwitten in het lab met een verbinding van natriumsulfiet, hun vorm kan veranderen. "We ontdekten dat natriumsulfiet de structuur van de cashewallergenen effectief kan verstoren", zei hij. "En we hebben een paar verschillende tests uitgevoerd om te laten zien dat de antilichaambinding aan de eiwitten afneemt als ze worden behandeld met natriumsulfiet."

Nu zijn ze van plan experimenten uit te voeren op hele noten, en om de gemodificeerde eiwitten op cellen in het lab te testen, om te zien hoe ze reageren. Hoewel dit specifieke rapport zich richt op cashewnooteiwitten, zegt Mattison dat het werk ook bredere implicaties kan hebben. "Een van onze doelen is onze kennis van de cashewnootexperimenten toe te passen op andere noten", aldus dr. Mattison.

Source: telegraph.co.uk
Publicatiedatum: