Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IJslandse oogst billberries en kraaiheibessen gestart

Het oogstseizoen voor IJslandse groenten en bessen, zowel wild als commercieel geteeld, is begonnen. Wilde bilberries, blauwe bessen en kraaiheibessen worden verkocht in Vínberið, een kleine winkel in Laugarvegur. "We verkopen nu een paar jaar verse bessen. De eerste bessen kwamen onlangs aan, maar gewoonlijk begint het plukseizoen niet voor half-augustus," zegt eigenaar Logi Helgasson. 

Het bessenseizoen is dit jaar zeer goed, vooral in het noorden en oosten van het land. Bjarni Óskarsson, een teler uit het noorden, verkoopt blauwe bessen en kraaiheibessen aan winkels en bedrijven door het hele land. "De bessen worden ook verwerkt, bijvoorbeeld tot jam. Het bedrijf Emmessís maakt ijs van onze bessen en Vífilfell brouwt er bier van."

Kraaihei bessen

Ook de IJslandse groenten worden geoogst en de eerste ladingen hebben de winkels bereikt. "Rond deze tijd van het jaar kun je allerlei soorten verse IJslandse groenten kopen. Augustus is de grote oogstmaand. De nieuwe wortelen komen binnen en de aardappeloogst bereikt volgende week zijn piekmoment," aldus Gunnlaugur Karlsson, voorzitter van de Gardeners' Sales Organization.

Er zijn volgens hem een aantal modetrends zichtbaar in de groenteverkoop, boerenkool is bijvoorbeeld erg populair. Telers door het hele land experimenteren met nieuwe gewassen. "De knolraap is een leuke groente die we sinds twee of drie telen. De Italiaanse zoete peper is ook een van de nieuwe producten, langwerpig en smaakvol. Daarnaast hebben we ons assortiment aan potkruiden verbreed."

De IJslandse consumptie van groenten is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, maar is niet voldoende. "We hebben tweemaal zoveel groenteconsumptie nodig om aan de voedingswaardenormen te voldoen. Dit is een groot probleem. Maar het wordt beter en hopelijk zitten we binnen tien jaar op de juiste hoeveelheid."
Publicatiedatum: