Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
+ Reacties AGF-exporteurs Turkije, Israël, Servië, Chili, Argentinie en Ecuador

Dalend AGF-aanbod in Russische supermarkten onvermijdelijk

Volgens de Russische website Fruitnews zijn Russische importeurs geschokt door de boycot. Een tekort aan bepaalde versproducten is al merkbaar in de plaatselijke retail. "De meerderheid van de burgers in de Russische steden zijn niet zelfvoorzienend. Ook kunnen veel producten niet groeien in de noordelijke gebieden van Rusland. Een daling van het verse AGF-aanbod en de consumptie zal dus onvermijdelijk zijn."


Een winkelschap in Donetsk afgelopen weekend

Overschakelen op product van landen op het zuidelijk halfrond is volgens Irina Koziy niet zo eenvoudig. "Landen als Argentinie en Chili hebben een ander aanbod en het volume is niet zo groot om gelijk het gat in de markt te vullen. Zo levert Chili slechts 5% van wat de EU levert aan Rusland en Argentinie nauwelijks 10%. Daarbij duurt de logistiek een stuk langer dan bijvoorbeeld die paar dagen vanuit Polen."

Men heeft weinig vertrouwen in de inspanningen om de lokale Russische teelt zelfvoorzienend te maken. "Het kost jaren om de investeringen terug te betalen. Als de boycot in een jaar wordt opgeheven, wat moeten we dan met de kassen en boomgaarden doen?"

Turkije
Voor leveranciers buiten de EU gloren er kansen. Zo gelooft Aysel Oguz van de Turkse onderneming Eren Tarim dat dit seizoen de Russische markt veel potentieel heeft. "Het citrusseizoen start niet voor september. Dan weten we pas de impact van de boycot. Maar we verwachten een goede citroenenoogst."

Israël
Oron Ziv van de Israëlische firma Befresh verwacht dat het effect van de boycot erg afhankelijk is per product en de prijzen in de markt. "De verzending van Israelische paprika's zal zeker nog meer verschuiven naar Rusland, maar ik verwacht niet dat Russische importeurs in staat zijn om de duurste producten te betalen."

Servië
Volgens Sonja Vladimir van de Servische exporteur Agroprom nemen de orders uit Rusland toe. "Natuurlijk is deze situatie in ons voordeel, maar we zullen ons altijd blijven focussen op onze vaste klanten voor de lange termijn."

Chili
Vanwege de vorst heeft Chili problemen om de juiste maatsorterteringen appelen te leveren. Ook gezien de productiedaling met een product als kiwi's lijkt het land dit seizoen in elk geval nog niet klaar om de Russische markt van grote volumes te voorzien. "Als Rusland vandaag naar grote hoeveelheden van een specifieke, grote maatsortering vraagt, kunnen we niet leveren. En Rusland is geen land dat vraagt om middelgrote of kleine kalibers", vertelt fruitteler Andrew Gillon van Chile SA.

Ook de Argentijnse fruitexport naar Rusland kent zijn beperkingen. "Argentinie heeft zo'n twintig jaar geleden de export van hardfruit van het zuidelijk halfrond naar Rusland geopend, maar de markt is de laatste tijd verslechterd vanwege onze hoge interne kosten", vertelt Raúl Ferragut van de Fruit Growers Federation Río Negro en Neuquen.

Argentinie
Het Argentijnse hardfruit wordt hoofdzakelijk verkocht op de binnenlandse markt en geexporteerd naar de Brazilië, waarbij de logistieke kosten begrijpelijkerwijs op een lager niveau liggen. "De fruitexport naar Brazilië is gebaseerd op een stabiele handelsbetrekking. Ik acht het niet waarschijnlijk dat er dit seizoen uitgeweken wordt naar Rusland met grote volumes fruit", zegt Marcelo Loyarte, Manager van CAFI (Argentinian Chamber of Integrated Fruit Growers). "Momenteel is de binnenlandse vraag wel wat lager, wat zou kunnen leiden tot een iets hogere export naar Rusland, zolang er een redelijke prijs wordt betaald."

De Zuid-Amerikaanse fruitproducenten zijn vanwege slechte betalingservaringen in het verleden duidelijk voorzichtig geworden met de export naar Rusland. Zo wordt er bij de export van Chileens fruit naar verwachting 90 tot 100% vooruitbetaald. Ze tonen zich dan ook erg realistisch over de gevolgen van de boycot. Ze weten dat er kansen zijn, maar zullen geen andere markten laten open, wetende dat de situatie weinig garanties biedt. "Deze situatie wordt bepaald door externe feiten en we weten niet hoe lang het zal duren", concludeert Marcelo Loyarte.

Ecuador
"Volgend seizoen kunnen we de export van bananen naar Rusland verdubbelen of verdrievoudigen", beaamt Eduardo Ledesma, president van (AEBE Association of Banana Exporters of Ecuador). "Het probleem zal niet de voorraad zijn, maar het vermogen van de importeurs om fruit tegen onze valuta in te kopen. Momenteel zijn de bananenprijzen in Sint-Petersburg erg laag, dus ik verwacht geen grote exportstijging op korte termijn."
Publicatiedatum: