Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VNO/NCM, MKB Nederland en LTO willen maatregelen op korte termijn

"Schade Russische boycot veelvoud van 500 miljoen"

"Bedrijven worden een stuk zwaarder getroffen dan we in eerste instantie hadden verwacht." Dat zei VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer gisteren na afloop van het overleg tussen VNO/NCW, MKB Nederland, LTO Nederland en staatssecretaris Dijksma. Doel van het overleg was het inventariseren van de gevolgen van de Russische boycot en een gezamenlijke set van mogelijke maatregelen op te stellen."Het accent ligt niet op financiƫle steun, maar op beleid dat het mogelijk maakt om afspraken te maken over het niet op de markt brengen van bepaalde producten", aldus De Boer tegen NOS. Daarnaast pleit de werkgeversvoorzitter voor overbruggingskredieten voor bedrijven. Ook wil hij dat er een regeling komt voor arbeidstijdverkorting, omdat sommige bedrijven minder personeel nodig hebben.



Volgens LTO-voorzitter Albert-Jan Maat is het overleg zeer constructief verlopen. ,,Er is door de verschillende sectoren inzicht gegeven over de gevolgen van de boycot en er is afgesproken om zo veel mogelijk gezamenlijk met elkaar op te trekken. Zo gaan we met elkaar deze week nog aan de slag om de exacte schade te bepalen. Dat die een veelvoud is van de aanvankelijk ingeschatte 500 miljoen euro, is duidelijk. Tot nu toe is vooral de korte termijn schade voor de verse producten in beeld gebracht, maar ook deze cijfers zijn nog onzeker. Wel is duidelijk dat sommige producten nu al te maken hebben met een prijsdaling van 75% tot 80%. Ook is de schade in de zuivel- en de vleessector groot. Daarnaast zijn er echter ook lange termijneffecten, zoals verlies van marktaandeel en verlies van de Nederlandse handelspositie. Deze effecten worden nog deze week in kaart gebracht."

Aanstaande donderdag is er in Brussel een overleg van de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie. LTO heeft er bij het ministerie op aangedrongen om de bestaande mogelijkheden om prijsinterventies te doen in te zetten en dringt daarnaast aan op compensatie uit het bestaande Europese crisisfonds. ,,Ik doe een beroep op het kabinet om een voorbeeld te nemen aan Eurocommissaris Cioloș , die vandaag heeft laten weten dat de perziken- en nectarinetelers gecompenseerd worden. In een persverklaring stelt hij dat hij ook bereid is dit voor andere sectoren te doen als dat nodig is. Laten wij die uitgestoken hand vooral aannemen. Uiteraard begrijpen we dat er goed nagedacht moet worden over dergelijke marktinterventies, maar er is nu wel degelijk sprake van een crisissituatie. Dat rechtvaardigt deze maatregelen", stelt Maat."Met een klein beetje Europees geld kunnen we er ook voor zorgen dat het voedsel dat we uit de markt halen op een fatsoenlijke manier verwerkt wordt of elders terecht komt waar het hard nodig is", aldus Maat.

LTO Nederland heeft er bij Economische Zaken op aangedrongen om voor de korte termijn in Nederland al maatregelen te treffen om extreme prijsdalingen van met name tomaten, paprika's, uien en champignons te voorkomen. ,,Dat kan bijvoorbeeld door producten tijdelijk uit de markt te halen of door prijsafspraken in de keten te maken", laat Maat weten. Ook is LTO in gesprek met de banken om te onderzoeken of er voor deze situatie speciale financieringsmaatregelen getroffen kunnen worden.
Publicatiedatum: