Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorse kinderen eten het meeste fruit in Europa

Kinderen in Europa eten veel minder groenten en fruit dan eigenlijk zou moeten, dat blijkt uit een onderzoek van de European Survey Pro Greens. De gemiddelde consumptie bedraagt 220-345 gram per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt dagelijks 400 gram te eten.

European Pro Greens analyseerde de eetgewoonten van ruim 8.000 elfjarige kinderen op 236 scholen in tien Europese landen. De Noorse kinderen eindigden met 345 gram groenten en fruit per dag op de eerste plaats, gevolgd door Bulgarije met 320 gram. Finland eindigde met een gemiddelde van 220 gram op de laatste plaats. Noorwegen heeft zijn positie voornamelijk te danken aan het eten van fruit. Zweedse kinderen eten de meeste groenten. 60% van de ondervraagden zei elke dag groenten te eten.

In alle landen uit het onderzoek eten kinderen meer fruit dan groenten, waarschijnlijk omdat ze de smaak lekkerder vinden, maar ook omdat fruit beter beschikbaar is als snack. "De enquête laat ook een genderverschil zien. Los van de verschillen tussen de landen eten meisjes meestal meer groenten en fruit dan jongens," zegt Agneta Yngve van de universiteit in Örebro. 

Het onderzoek concludeert dat promotie voor het eten van meer groenten en fruit in deze leeftijdsgroep gewenst is.

Bron: forskning.no
Publicatiedatum: