Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse exporteurs richten vizier op nieuwe markten

Wat zijn de gevolgen van de Russische boycot voor Poolse groenten en fruit?

Rusland heeft vanaf 2 augustus de invoer van nagenoeg alle soorten groenten en fruit uit Polen geboycot. Volgens de Russische voedselautoriteiten is er sprake van 'herhaaldelijke schendingen' rond certificaten en quarantaineprocedures. Een verband met de Europese sancties tegen Rusland wordt door de Russen ontkend.

Polen kan onder meer geen appels, peren, pruimen of kersen meer leveren in Rusland. Op 90% van de onderzochte appelen zouden te veel pesticiden aangetroffen zijn. Polen is een van de belangrijkste fruit- en groentenleveranciers van Rusland, maar geldt ook als belangrijke partner van de pro-Westerse regering in Oekraïne en pleitte voor de EU-sancties tegen Rusland. Vorig jaar was met de uitvoer van onder meer appels en peren een bedrag van ruim 300 miljoen euro gemoeid.

Een Poolse appelexporteur vertelt aan FreshPlaza echter dat de ban louter politiek van aard is, en in feite een reactie is op de door de VS en de EU opgelegde sancties. "De appels die we naar Rusland exporteren krijgen dezelfde behandeling als de appels die wij naar Europa en andere landen uitvoeren. Daarmee hebben we nog nooit problemen gehad. Maar goed, intussen zullen we ons richten op andere markten. Als Rusland weer om appels gaat vragen, dan zoeken ze het maar uit."

Poolse telers zijn al langer gericht op andere markten zoals China en het Midden-Oosten. Het land heeft hiervoor zelfs een grootschalige campagne opgezet. De drie jaar durende campagne, gericht op handelaren en de media in China en de Verenigde Arabische Emiraten, zal dit najaar worden gelanceerd.

Polen is 's werelds grootste exporteur van appels, met een exportwaarde van € 438 miljoen per jaar. Het fruit speelt een belangrijke rol in vele nationale gerechten, zoals appelbollen en de szarlotka of appeltaart. Poolse mensen zijn massaal een social media campagne gestart om de lokale telers te steunen. Ze zetten massaal de tanden in de eigen appelen en de foto's overstelpten sociale media als Twitter en Instagram met foto's.


Photograph: Wojtek Radwanski/AFP/Getty Images

De Poolse minister van Landbouw Marek Sawicki, zei in een interview met de Poolse media dat de Russische consument uiteindelijk Poetins regering zal dwingen om het verbod in te trekken. Hij voegde eraan toe dat het ministerie hoopte om nieuwe markten te vinden voor de Poolse fruitafzet in China, Japan en Vietnam. De ministerheeft een beroep gedaan op de Europese Commissie om de schade te compenseren. Volgens het Poolse landbouwministerie bedraagt de schade van de boycot 500 miljoen euro.

Met het embargo op Poolse AGF is de verwachting dat producten als appelen in prijs flink zullen oplopen in Rusland. Evgeny Mahovoy van Fruits&Berry Company vertelt dat Afrikaanse appelen nu het enige alternatief zijn, maar dat die wel er duur zijn in opslag. Hij vermoedt een prijsstijging tot wel 50% en noemt ook een stijging van de prijs in de retail van 30-40% onvermijdelijk.

Litouwen
De Russische importboycot voor Poolse groenten en fruit leidt ook tot aanzienlijke verliezen in Litouwen als grote re-exporteur van deze producten. Volgens de Litouwse krant Verslo žinios leidt het tot een daling van de omzet van handel en logistieke bedrijven. Met name de wortelsector lijkt geraakt door het embargo.
Publicatiedatum: