Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog steeds radioactieve straling in Wit-Russische blauwe bessen

Het is bekend dat voor zachfruit het hoogseizoen midden in de zomer is. Blauwe bessen vallen onder de favorieten. De opbrengsten zijn goed dit jaar. Er zijn veel bessen uit Wit-Rusland, Vladimir en Tambov. Alle blauwe bessen uit natuurgebieden worden biologisch genoemd en zijn redelijk geprijsd: 180 roebel per kilo, dat is ruim 3,70 per kilo in euro's.

Stralings-controle
Alle bessen in de afzetgebieden zijn verplicht gecontroleerd op straling, zegt Elena Mahnovetskaya, een expert van Sanitary and Veterinary Service in Moskou. Toch komen we heel vaak gevallen tegen met een te hoge stralingsachtergrond. Het is verboden om die bessen eten. We moeten het Tsjernobyl gebied niet vergeten. Blijkbaar is er geen straling op het grondoppervlak, maar is die onder de grond nog aanwezig.

43 ladingen afgekeurd
In de laatste zes maanden keurden de deskundigen 43 ladingen blauwe bessen (184 kg) af. Er werd radioactieve vervuiling ontdekt in de bessen. In 2013 werden 119 ladingen ingetrokken (totaal gewicht van meer dan 900 kg). Het merendeel van de gevaarlijke bessen kwamen uit Wit-Rusland en Vladimir (27 ladingen van elk). Het extreem gevaarlijk radioactief nuclide - cesium-137 – hoopt op in de blauwe bessen, legt Elena Mahnovetskaya uit. Het element absorbeert snel in de darm en bouwt zich dan op in de spieren. De afbraak tijd van cesium duurt ongeveer 30 jaar. Gedurende al die tijd zal een persoon aan straling blootgesteld zijn.

Bron: www.kp.ru
Publicatiedatum: