Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland zal Moldavisch fruit vervangen door Pools, Italiaans en Tsjechisch fruit

Rusland heeft een embargo ingesteld op Moldavisch fruit. Het verbod werd ingesteld op 21 juli, op de import van verse appelen, peren, kweeperen, alsook abrikozen, kersen, perziken, pruimen en nectarines. Bovendien heeft de Federale Veterinaire en Fytosanitaire Dienst deze producten verboden in de hand- en ruimbagage van passagiers die uit Moldavië komen.

De maatregelen werden genomen wegens vele overtredingen van de importregels voor versproducten. Ion Sul, het hoofd van het Nationale Agentschap voor Voedselveiligheid in Moldavië, gaf toe dat de laboratoriumcontrole van goederen die bestemd waren voor Rusland, niet volledig werd uitgevoerd. Dit ging gepaard met een risico op besmetting met quarantaineplagen, wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor de Russische teetl.

Het Russische embargo heeft het meest betrekking op appelen, zegt Igor Mukhanin, hoofd van de Russische Vereniging van Hoveniers. Deskundigen zijn echter wel positief over de prijsstabiliteit. In 2012 kwam de meeste appelimport uit Polen, maar in 2013 veranderde de situatie en nam Moldavië de leiding in de Russische import. Moldavië zelf is geen bijzondere fruitproducent, maar is een grote re-exporteur. Vorig jaar werd ongeveer 1.280.000 ton appelen van Europa naar Rusland geïmporteerd. De binnenlandse productie is 620.000 ton.

De prijzen zullen naar verwachting gelijk blijven. Andere landen zullen producten naar Rusland beginnen te importeren, aldus Mukhanin. Polen en de Baltische Staten zullen waarschijnlijk de belangrijkste leveranciers van appelen worden; België, Italië, Tsjechië, Roemenië, Montenegro, Bulgarije en Hongarije van ander fruit en van bessen.
Publicatiedatum: