Indiase wetenschappers ontwikkelen pitloze mango’s
Onderzoeken met het nieuwe ras, genaamd Sindhu, zijn in volle gang op verschillende locaties in het land, maar het resultaat van dat op BAU suggereert dat dit ras geschikt zou kunnen zijn voor zowel geïntegreerde tuinbouw als de volkstuintjes. "We zijn blij en enthousiast en ook zelfverzekerd en hoopvol om de verscheidenheid van de pitloze mango te verbeteren," zei Patel. Hij zei dat een gemiddelde vrucht 200 gram weegt en de pulp, die geelachtig van kleur is, minder vezels heeft dan andere mangovariëteiten.
Hij zei dat de onderzoeken van het Sindhu ras, oorspronkelijk ontwikkeld in het regionale vruchten onderzoeksstation van de Konkan Krishi Vidyapeeth bij Dapoli in de Maharashtra Konkan regio, dit jaar goede vruchtlichamen hebben op een drie jaar oude plant. Het groeit meestal in trossen en de vrucht rijpt in het midden van de maand juli.
BAU vice-kanselier M.L. Choudhary zei dat de universiteit, op experimentele basis, heeft besloten om planten van dit ras na te maken en deze beschikbaar te stellen voor Bihar mangotelers tijdens het volgende seizoen. "De pitloze variëteit heeft ook goede exportmogelijkheden. De universiteit wil in 2015 kwaliteitsplanten aanbieden aan mangotelers om de exportmarkt te benutten," voegde hij eraan toe. Patel zei dat hun proef met succes heeft aangetoond dat pitloze mango's kunnen worden geteeld in de lokale toestand.
Volgens de National Horticulture Mission (NHM), neemt Bihar de derde plaats in bij de mangoteelt en beslaat ongeveer 50 procent - iets meer dan 38.000 hectare - van het totale fruitgebied in de staat. De opbrengst in het gebied was vorig jaar 1,5 miljoen ton. Malda, Mallika, Jardaloo, Gulabkhas, Bumbai, Daseri en Chausa zijn belangrijke mango variëteiten die geteeld worden in de staat.
Bron: indiatoday.intoday.in