Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joep van Lierop, De Groot International:

"Impact maatregelen Citrus Black Spot valt voor importeurs vooralsnog mee"

Tholen - De impact van de maatregelen met betrekking tot Citrus Black Spot is voor importeurs tot nu toe niet heel groot. Dat zegt Joep van Lierop van De Groot International. "Citrus uit blackspotgebieden wordt wel meer tegengehouden, maar aan importeurszijde vallen de gevolgen tot nu toe nog mee. Wel zijn er al vier hits geweest tot vandaag (donderdag) en zal waarschijnlijk snel een vijfde hit volgen, waarna er hoogstwaarschijnlijk extra maatregelen worden genomen. Deze extra maatregelen kunnen eventueel wel een grotere invloed op de markt hebben."



Marktbeeld
"Voor wat betreft grapefruit zijn de grootste volumes vanuit Zuid-Afrika al verladen. De prijzen hebben in de eerste weken onder druk gestaan, door de grote beschikbare volumes en omdat de vraag niet groot genoeg was. De markt voor citroenen is goed, onder meer doordat er geen grote volumes vanuit Zuid-Afrika komen - deels door de blackspot-maatregelen - en omdat de Argentijnse citroenen later in de markt zijn gekomen door de hoge vraagprijzen", vervolgt de importeur. "De prijzen en vraag van mandarijnen hebben enkele weken onder grote druk gestaan. Nu zijn de grootste volumes uit de markt en binnen enkele weken zal er van Clementines worden overgegaan op Nadorcott. Met sinaasappelen is het grootste deel van de markt volledig overgegaan naar Zuid-Afrikaans product. De afzet is goed en de prijzen zijn stabiel."

Op de vraag hoe belangrijk Europa is voor de Zuid-Afrikaanse producenten, antwoordt Joep: "Europa is belangrijk voor Zuid Afrika, maar het is niet zo dat Zuid-Afrika niet zonder Europa kan. Zuid Afrika heeft voldoende andere afzetgebieden maar het gevolg zal wel zijn dat prijzen in deze markten onder druk zullen komen te staan wanneer het gehele volume naar deze gebieden zal worden geƫxporteerd" Volgens de importeur zou Zuid-Amerika een alternatief zijn wanneer er geen sinaasappelen en eventueel ander citrus naar Europa mag worden geƫxporteerd vanuit Zuid Afrika naar Europa. De Groot International heeft ook citrus beschikbaar vanuit Zimbabwe, waardoor het niet alleen afhankelijk is van Zuid Afrika en Zuid Amerika.

"Vooruitblikkend op de citrusmarkt de komende weken zal die voor een groot deel in het teken staan van black spot. Dit kan een grote invloed hebben op de markt wanneer er strengere maatregelen worden genomen", besluit Joep.

Voor meer informatie:
De Groot International
Joep van Lierop
T +31 (0)73-599 88 04
E Joepvanlierop@degroot-int.nl
W www.degroot-int.nl