Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Invriezen van blauwe bessen verbetert antioxidanten
Blauwe bessen bevatten krachtige antioxidanten, of ze nu vers of uit de diepvries worden gegeten, volgens de aan South Dakota State University afgestudeerde Marin Plumb. Ze legt uit: "Anthocyanen, een groep antioxidantverbindingen, zijn verantwoordelijk voor de kleur in blauwe bessen. Aangezien de kleur vooral in de schil zit, verbetert het invriezen van blauwe bessen eigenlijk de aanwezigheid van antioxidanten."
Blauwe bessen staan samen met aardbeien en granaatappelen bovenaan wat betreft antioxidantcapaciteit. Ze zijn goed voor het zenuwstelsel en de hersenen, het cardiovasculaire systeem, de ogen en de urinewegen. Sommigen beweren dat de blauwe bes 's werelds gezondste vrucht is.
Na aardbeien zijn blauwe bessen het fruit dat Amerikanen het meest prefereren. De Verenigde Staten produceert bijna 84 procent van alle blauwe bessen ter wereld, een geschatte 564,4 miljoen pond in 2012.
Aangezien blauwe bessen worden ingevroren nadat ze worden geplukt, zijn de diepvriesbessen in kwaliteit gelijk aan verse bessen. Plumb analyseerde het anthocyaninegehalte van blauwe bessen die één, drie en vijf maanden waren ingevroren, en zag geen afname in de antioxidanten ten opzichte van verse bessen. De concentratie anthocyanen nam zelfs toe. "De ijskristallen die zich vormen tijdens het vriezen, verstoren de structuur van het plantweefsel, wat de anthocyanen beter beschikbaar maakt."
Antioxidanten zoals anthocyaninen elimineren vrije radicalen, die worden geproduceerd door biologische reacties in het lichaam en buitenfactoren zoals de zon, beschermingsmiddelen en andere verontreinigende stoffen. Vrije radicalen kunnen DNA aanvallen, wat zorgt voor cellulaire veranderingen die leiden tot de ontwikkeling van ziekten zoals kanker.