Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Senegal: Jaarlijks 20% mango's verloren door witte vlieg

Volgens Cheikh Ngane, voorzitter van de Federale Coöperatie van Tuinbouw in Senegal, gaat elk jaar 20-30% van de mangoproductie verloren door wittevliegaanvallen. Cheikh Ngane beweert dat van de 90.000-120.000 ton die jaarlijks geproduceerd wordt, slechts ongeveer 10.000 ton wordt geëxporteerd. De rest wordt niet verhandeld en gaat dus verloren, omdat het zo'n kort seizoen is (3 maanden) en het regenseizoen snel volgt.

Cheikh Ngane beweert dat in 2006 de witte vlieg een verlies van ongeveer 80% aan de mangoproductie in het zuiden van het land veroorzaakte en een verlies van 70% in het gebied Niayes. Hij gelooft dat zulke verliezen te wijten zijn aan het feit dat in de importlanden, met name de EU, de hele vracht ongeschikt voor consumptie wordt geacht wanneer één product besmet is.

Senegal exporteerde in 2013 een recordaantal van 11.500 ton en als de witte vlieg zich in de winter niet verspreidt, zou er in Niayes in 2014 zo'n 70.000 ton kunnen worden bereikt. Aangemoedigd door de EU heeft de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten besloten een wereldwijd plan om fruitvliegjes te bestrijden te financieren.

Met het West-Afrikaanse Productiviteitsprogramma wil men bijdragen aan het verbeteren van de landbouwproductiviteit door de ontwikkeling en verspreiding van technologieën in de nationale en regionale sectoren.
Publicatiedatum: