Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hans van Dodewaard: "Frambozenprijzen momenteel gigantisch"

Veiling Zaltbommel ziet toekomst in Kwanza

Tholen - In 2012 startte Veiling Zaltbommel met de introductie van het ras Kwanza. Ongeveer 90% van het aanbod frambozen dat wordt aangevoerd op de veiling is van deze variƫteit en wordt onder het eigen gelijknamige merk Kwanza verkocht. Hans van Dodewaard vertelt dat ze tot nu toe heel tevreden zijn met dit ras. "De marktsituatie is momenteel naar tevredenheid. Qua aanvoer is er een dipje. Het seizoen onder glas is afgelopen en nu zijn de telers al twee weken bezig met de beschermde teelt onder plastic. Door het warme weer is het oppassen geblazen. De frambozen zijn erg gevoelig voor de zon. Dan komt echt het specialisme van de teler om de hoek kijken."

Prijsverschil
Volgens Hans zijn de prijzen gigantisch en is de vraag uitstekend. "Een paar weken geleden was het een stuk minder, maar nu wordt er grif tussen de 2 euro en 2,70 voor 150 gram gegeven. Dat is dus 15/16 euro per kilo. Een paar weken terug was de prijs voor 150 gram nog minder dan een euro. Dat prijsverschil heeft natuurlijk te maken met het feit dat het volume nu kleiner is." Kwanza wordt door de telers gesorteerd op maat. "We hebben extra grof, grof en middel. Je merkt dat er duidelijk een voorkeur is voor de grootste."



Kennis en ervaring

Kwanza slaat goed aan. "Als men vraagt naar frambozen is er duidelijk een voorkeur voor Kwanza, de smaak is geweldig." Veiling Zaltbommel is niet de enige aanbieder van Kwanza. "Ook in andere Europese landen wordt het ras geteeld. Drie jaar geleden introduceerde teler Geert de Weert deze nieuwe variƫteit en die heeft hem ook gedistribueerd." De teelt is vrij intensief en specifiek. "De groep telers die Kwanza teelt komt regelmatig bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ze worden nauw begeleid door Hortinova met plantsapmonsters. Zo zorgen ze ervoor dat de kwaliteit goed blijf en op bepaalde punten nog verbeterd kan worden. Er wordt dus constant aan gewerkt om een perfect product af te leveren."

De toekomst van Kwanza ziet Hans rooskleurig tegemoet. "We moeten alleen wel uitkijken dat het volume niet te hard groeit. Daarnaast hebben we concurrentie van andere aanbieders die met rassen komen die op Kwanza lijken. Als we er voor zorgen dat Kwanza gelijkmatig groeit, komen er nog mooie jaren aan."

Voor meer informatie:
Hans van Dodewaard
Veiling Zaltbommel
Stationsweg 28
5301 KH Zaltbommel
Tel: 0418-579911
Fax: 0418-579213
info@veiling-zaltbommel.nl
www.veiling-zaltbommel.nl