Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Engelen, Veiling Hoogstraten:

"Aardbeienprijs vorige week was aangename verrassing"

Tholen - In de aardbeienmarkt was er vorige week een mooie opleving en deze week is het terug wat normaler. Gisteren was er in Belgiƫ de nationale feestdag, maar toch is er wel verkocht. Jan Engelen van Veiling Hoogstraten vertelt dat er nu meer aanvoer is dan vorige week. "Daardoor zijn de prijzen weer gezakt. Vorige week was even uitzonderlijk, maar we hadden toen ook minder aanvoer. Ten opzichte van de weekprognose liepen we zo'n 250 ton achter."

1 miljoen kilo deze week
"Als we nu kijken wat er zaterdag, maandag en vandaag al is aangevoerd, gaan we deze week terug naar een aanvoer van een miljoen kilo", vervolgt hij. "Vorig seizoen hadden we een laat voorjaar en kwamen veel volumes tegelijk in de zomer. We zaten toen op weken van 1,6 miljoen kilo rond deze tijd. Dat gaan we nu niet meer halen." Vergeleken met vorige week is de prijs gehalveerd. "We hebben vorige week enkele keren rond de 5 euro per kilo gezeten doorheen alle sorteringen. Dus dat is best hoog. Met de betere sorteringen kwamen we zelfs boven de 6 euro uit. Vandaag zit de middenprijs terug rond de 2,50."



Geen universeel verhaal
Volgens Jan is het nog steeds te vroeg om conclusies over het seizoen te trekken. "Qua producties liggen we voor op vorig jaar, maar de middenprijs loopt achter. We zijn nu iets over de helft van het seizoen dus er komt nog wel een belangrijke periode aan. Er kan dus nog van alles gebeuren. We moeten dus niet negatief worden. Er zijn bij aardbeien zoveel teelten, teeltsystemen en telers: je kunt nooit een universeel verhaal vertellen. De afgelopen week was een aangename verrassing voor vollegrondstelers. Die konden het wel gebruiken."

Sinds kort heeft Hoogstraten een nieuwe doordrager, het ras Capri. Deze werd vorige week gepresenteerd in de nieuwe verpakking. "We hebben nog niet zo'n heel groot volume, maar het loopt goed. Als alles duurder is net als vorige week, is het een mooie periode om zoiets te introduceren. Ook de nieuwe doos slaat goed aan. Qua uiterlijk is de Capri toch wel iets meer langwerpig en platter van vorm, zoals doordragers in het zuiden hebben. De beet, smaak en kleur is daarentegen meer gericht op Noord-Europese juni-drager. We willen namelijk niet de richting van de Spaanse aardbei uit gaan."

Voor meer informatie:
Jan Engelen
Veiling Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - Belgiƫ
Tel: +32 3 3400233
Fax: +32 3 3147844
www.hoogstraten.eu