Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
lokale en Braziliaanse markt steeds belangrijker

Argentijnse appelexport daalt met bijna 50% in zes jaar tijd



De Argentijnse appelexport is met bijna 50% gedaald in zes jaar tijd. De Chileense appelproductie en export daarentegen is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. We vroegen aan Raul Farragut van de Federatie van Fruittelers in Rio Negro en Neuquen wat beide landen onderscheidt.



"Chileense telers krijgen steun van de staat en betalen veel minder belasting. Volgens een recente berekening betalen ze US $ 0,14 cent per kilo", vertelt de woordvoerder. "Verder heeft Chili problemen met de maatsortering van het fruit. De vorst heeft gezorgd voor veel kleine kalibers. Dit zou concurrentievoordelen moeten geven aan de Argentijnse exporteurs."

"Theoretisch zou dit dus moeten zorgen voor een grotere export van Argentijnse appelen, maar we zien nu dat we alleen de grote maten volop kunnen exporteren. Bij de ander maten dekt de verkoop de productiekosten niet. De winstmarges slinken vanwege de overgewaardeerde valuta. Er was veel belangstelling door de devaluatie die eerder dit jaar plaatsvond, maar het weegt niet op tegen de kosten die we hebben."

Volgens Ferragut zijn Braziliƫ en de binnenlandse markt momenteel de meest aantrekkelijke markten voor de Argentijnse appelen. Hier krijgt men goede prijzen. De nieuwe Red Delicious rassen vormen het leeuwendeel van de Argentijnse appelteelt. "Momenteel kennen de Gala en Pink Lady een opleving omdat de Fuji kwaliteitsproblemen hebben met de weersomstandigheden. De winstmarges met Granny Smith zijn niet erg hoog. Dit is een delicate appel, waarbij het niet eenvoudig is om hem in goede staat te laten arriveren op verre markten, zoals Noord-Europa."

Al met al weet Argentiniƫ volgens Ferragut het voordeel van de agro-klimatologische kenmerken van het land niet goed te benutten. "We gebruiken nauwelijks chemische toepassingen en hebben geen problemen met schimmels als gevolg van het droge klimaat. We produceren het fruit met de laagste residugehalte ter wereld."
Publicatiedatum: