Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kersentelers profiteren van Europese hoosbuien

Voor veel Nederlandse kersentelers pakken de recente stortbuien in grote delen van Europa goed uit. Doordat in sommige landen van Europa de kersenoogst stevig is beschadigd, kunnen ze hun fruit over de grens tegen hogere prijzen kwijt. Dat zegt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) maandag in de Volkskrant.

"In jaren waarin het veel regent doet de Nederlandse export het altijd goed", zo stelt voorzitter Frederik Bunt van de vereniging. Toch zijn het ook in Nederland vooral telers met overkappingen tegen de regen die hiervan de vruchten plukken. Door regen in Nederland is ongeveer dertig procent van de nog niet geoogste kersen verloren gegaan, schat hij.

In sommige andere Europese landen ligt dat percentage echter veel hoger, weet Bunt. In Belgiƫ overleefde minimaal tachtig procent van de kersen het noodweer niet. Voor de zuiderburen - die in goede jaren zevenduizend ton kersen produceren - is het de vierde keer in tien jaar dat de kersen het oogstseizoen niet halen.

Nederland is een kleine, maar groeiende speler op de kersenmarkt. In 2012 werden volgens de NFO zeshonderd ton kersen geproduceerd, ongeveer drie keer zo veel als tien jaar geleden. In landen rond de Middellandse Zee gaat de oogst zelden verloren en worden ook de meeste kersen verbouwd. Turkije is koploper met vierhonderdduizend ton per jaar.
Publicatiedatum: