Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Isings bezoekt Nederlandse afnemers en relaties

"Spanje is naast de deur komen te liggen"


Wim ("Ome Willem") Isings en Victor Martin, respectievelijk eigenaren van de Spaanse firma's Explotaciones Fincas Iberia en Hortonature Marketing, bezoeken momenteel Nederland om hun gezamelijke vaste afnemers en nieuwe relaties een bezoek te brengen en de komende campagne met hen voor te bereiden.


Het kantoor van Explotaciones Fincas Iberia ligt temidden van landbouwbedrijven in de provincie Alicante. Het bedrijf is initiatiefnemer en spreekbuis van Associated Growers Iberia, een groep van Spaanse teeltbedrijven waarvan de deelnemers –in samenwerking met onze firma- individueel hun producten exporteren naar (vnl) de landen van de EU. "Gezamenlijk bieden wij – door middel van- deze telers- een uitgebreid assortiment van vers fruit en groenten, waardoor de afnemers op een efficiente manier, via één kanaal, toegang hebben tot een grote verscheidenheid van verse produkten, rechtstreeks van de Spaanse telers", vertelt Wim.

Terugblikkend op de afgelopen seizoenen en de komende campagnes, zegt Wim: "De veranderingen in weersomstandigheden zijn van grote invloed geweest op het aanbod van veel AGF-producten. Als we ons soepel opstellen en wijzigingen in ons koopgedrag niet uit de weg gaan, kunnen we ons voor de komende campagnes beter voorbereiden. Er is meer ruimte ontstaan voor innovatief denken en dit maakt het AGF vak interessanter dan ooit. We hebben dagelijks te maken met nieuwe ideeën in de verschillende landen waar we actief zijn. Er is overal sprake van het ontspringen van verfrissende nieuwe initiatieven."

Citrus
"De Spaanse telers van sinaasappels en mandarijnen zijn opgeschrikt door het goedkope aanbod uit Egypte en andere landen. Maar nu de rook is opgetrokken, wordt duidelijk dat het verse aanbod uit Spanje begrijplijkerwijs de voorkeur blijft genieten boven fruit dat lang onderweg is naar de eindbestemming met alle gevolgen van dien. Tegen de certificaten die de Spaanse teler hanteert, zijn bekendheid met de Europese norm, de controle die hierop op Europees niveau wordt uitgevoerd, het kunnen leveren van kleine orders op korte termijn, de vlotte communicatie, de kredietfaciliteiten en het constante aanbod van zo vele goede variëteiten, valt niet op te boksen", vertelt Wim.

"Er is sprake van veel speculatie op de Spaanse markt waar het de citroenen betreft. Een probleem dat niet onderschat mag worden. Het is ook waar dat de prijs van de veel gevraagde variëteiten in de laatste jaren geklommen is naar een duurzamer niveau. Dat geeft de sector alle vertrouwen in de toekomst.
Onze aanbiedingen van citrus omvatten alle prijsklassen. We hebben nu ook kleinere telers aangetrokken en zullen meer (eigen) merken op de markt brengen, waardoor we nóg beter tegemoet kunnen komen aan individúele eisen van de afnemer."


Het kantoor van Explotaciones Fincas Iberia ligttussen de teeltbedrijven in de provincie Alicante

Spanje naast de deur
"Nederland beschikt over uitstekende importeurs met eerste klas faciliteiten, die met hun tijd zijn meegegaan en een goede service verlenen. Dat steeds meer kleinere afnemers overgaan tot het rechtstreeks bestellen vanuit Spanje is dan ook niet het gevolg van het onvoldoende functioneren van de klassieke import bedrijven. Er zijn andere redenen voor aan te wijzen", vervolgt Wim. "De Spaanse teler is volwassen geworden en kan nu gemakkelijker aan individuele wensen voldoen. Hij biedt daarbij ook de mogelijkheid tot de aankoop van kleine aantallen, verpakt -indien zo gewenst- onder het merk van de afnemer. Hij zorgt ervoor dat de lading binnen enkele dagen vers voor de deur wordt afgeleverd voor een concurrerende prijs. Als je daarbij dan ook nog terecht kan in eigen taal, door gebruik te maken van een telers-vereniging, wordt het rechtstreeks kopen je wel erg aantrekkelijk gemaakt. Spanje is "naast de deur" komen te liggen. We merken dat Nederland ook hier op de gebeurtenissen vooruit loopt. Deze trend naar rechtstreeks importeren door kleinere afnemers is ook elders wel merkbaar, maar (nog) in mindere mate."

'Zelf' telen in Spanje
"Snijbedrijven en andere ondernemingen die hun seizoen-inkopen tot op zekere hoogte van te voren kunnen programmeren maken in de regel afspraken met hun leveranciers op basis van seizoenprijzen. Maar ook daar gaat langzamerhand de trend ontstaan door "zelf" te gaan telen in nauwe samenwerking met Spaanse landbouwers. Als dit goed verloopt slaagt men er niet alleen in om een betere kostprijs te verdienen, maar ook om een product te verkrijgen dat het gevolg is van de kennis en ervaring van beide partijen. Dit eindproduct is dan van de kwaliteit die de Europese kant ambieert terwijl de Spaanse zijde profiteert van de buitenlandse efficiency en inbreng. Een win-winsituatie", meent Wim.

"Wij hebben hier steeds meer mee te maken. Het is voor ons een interessante ervaring met een vorm van samenwerking die veel tijd vergt tijdens het eerste jaar. Hoewel er steeds meer aanbod is van de zijde van individuele telers, geven we nu de voorkeur aan het werken met ervaren teeltbedrijven die we hiervoor met veel zorg selecteren. Daarbij wordt van tevoren uitvoerig vastgesteld wat de inbreng is van elk van de partijen en liggen de risico's van de productie volledig bij de telers.
We hopen, tijdens dit bezoek, alle provincies in Nederland aan te doen en ook veel afnemers in België de hand te drukken."

Voor meer informatie:
Wim Isings
Explotaciones Fincas Iberia
Las Bayas Bajas Pol. 1 Nº 28
03292 Elche (Alicante), Spanje
Tel: 0034 965424241
info@agiberia.com
www.agiberia.com
Publicatiedatum: