Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland: Servische en Poolse appeltelers nemen plaats van Moldavië in

Vertegenwoordigers van de Russische regering en zakenwereld hebben een voorstel gedaan aan Servië en Polen om het verlies van Moldavische AGF op de Russische markt te compenseren. Volgens deskundigen van deze landen heeft Moldavië nog minimaal 3 tot 4 jaar nodig om de Europese normen in verpakking en kalibratie van AGF te bereiken. Tegelijkertijd zijn Servische en Poolse telers er klaar voor om de plaats van hun Moldavische collega's op de Russische markt over te nemen en producten van Europese kwaliteit te leveren.

Er is een kans dat de export van Moldavische appelen naar Rusland dit jaar stopt. Het land kan de appelen echter ook niet doorsturen naar de EU, omdat het, hoewel het jaarlijks 40 ton naar de EU exporteert, op de Europese markt moeilijk met Polen kan concurreren. Poolse telers krijgen grotere subsidies en hebben hun teelt gemoderniseerd. Bovendien zal de concurrentie op de Europese markt nog moeilijker worden als Rusland uiteindelijk besluit zijn markt voor Poolse appelen te sluiten.

De belangrijkste appelleveranciers van Rusland zijn dit jaar Polen, Moldavië en Servië. Terwijl de exportvolumes van Polen met een derde zijn verminderd, is het volume van Servië bijna verdrievoudigd. Rusland blijft hoe dan ook de markt voor Poolse en Moldavische appelen. Het land ontving bijna de helft van de Poolse export, terwijl meer dan 90% van de Moldavische appelen naar Rusland verzonden is.

Bron: fruit-inform
Publicatiedatum: