Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse kartelwaakhond veroordeelt Edeka vanwege machtsmisbruik

Het Duitse Bundeskartellamt heeft bepaald dat de extra kortingen die het super-marktconcern Edeka heeft bedongen bij de leveranciers na de overname van de keten Plus in 2009 als misbruik betiteld moeten worden. Edeka heeft kortingen met terug-werkende kracht doorgevoerd en waar Plus gunstiger inkoopvoorwaarden kende, daar selectief gebruik van gemaakt. De Duitse mededingingsautoriteit beoordeelt dat als een vorm van machtsmisbruik omdat tegenover het voordeel dat Edeka bedong bij leveranciers die sterk van de supermarktketen afhankelijk waren, geen zakelijk gerechtvaardigde grond kon worden aangevoerd.

"Ons besluit dient tot het behoud van eerlijke machtsverhoudingen en ter bescherming van kleine marktpartijen zoals leveranciers en consumenten", aldus Andreas Mundt, voorzitter van het Bundeskartellamt. "De uitspraak draagt er toe bij dat ook voor de toekomst de grens van wat nog als eerlijke harde concurrentie wordt gezien en waar ondernemingen zich schuldig maken aan machtsmisbruik, helder wordt. Dat is niet alleen belangrijk binnen de levensmiddelenhandel in Duitsland, maar ook elders in Europa."

Na de vermaning, die al in juli 2013 aan Edeka en ook aan de supermarktketen Rewe werd gestuurd, hebben die beide partijen zich verweerd tegen de voorlopige beoordeling door het Bundeskartellamt. De huidige beslissing van de mededingings-autoriteit is ook nog niet rechtsgeldig. Binnen een maand kan tegen het besluit beroep worden aangetekend bij het Oberlandesgericht in Düsseldorf.


bron: Bundeskartellamt
Publicatiedatum: