Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hongaarse groenten- en fruitconsumptie daalt

De jaarlijkse Hongaarse binnenlandse voedselconsumptie is volgens cijfers van CSO tussen 2008 en 2012 gedaald van 675 kg tot 615 kg per inwoner. De reden hiervoor is waarschijnlijk de financiĆ«le crisis, die de levensstandaard heeft verlaagd. 

Ook de binnenlandse groenten- en fruitconsumptie is afgenomen sinds het begin van de crisis, terwijl deze hiervoor juist steeg. Van de 681 kg bestond 195 kg in 2005 uit groenten en fruit (28,6%). In 2006 en 2008 steeg dit percentage tot respectievelijk 30,6% en 31,5%, maar in 2012 bedroeg dit nog slechts 28,3%.

De prijzen van de groenten en fruit lijken geen directe oorzaak voor deze daling. Appelen en citroenen bijvoorbeeld kosten in 2012 minder dan in 2008, hoewel de sinaasappelprijzen in vier jaar met 9% gestegen zijn. De prijzen voor kool zijn hetzelfde als in de periode voor 2008, terwijl de tomatenprijzen hevig schommelen. De komkommerprijzen stegen met ongeveer 10% ten opzichte van 2008 en uien kosten, na een aanzienlijke prijsstijging in 2012, weer hetzelfde als in de jaren voor de crisis.

Publicatiedatum: