Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tien procent groententelers gaat het niet redden"

Het gaat financieel zo slecht in met name de teelt van veel groente onder glas, dat alleen al dit jaar wel eens 10 procent van de ondernemers het niet langer zal kunnen bolwerken. Dat zegt een vertegenwoordiger van Rabobank Nederland tegen Dagblad de Limburger.

In de krant wordt geschreven over de slechte situatie in de glastuinbouw. Enkele tientallen Limburgse bedrijven in de glastuinbouw en een paar honderd collega-tuinders in de rest van het land dreigen het dit jaar niet te gaan redden. Volgens Jorrit Dekkers, sectormanager glasgroenteteelt, vallen er dit jaar nog hardere klappen dan voorgaande jaren. Daarbij gaat het om zowel faillissementen als bedrijven waar de bank geen geld meer in wil steken.

Ook Nico van Ruiten van LTO Nederland onderschrijft de cijfers, vandaag in De Telegraaf. Volgens hem zijn de problemen in de glastuinbouw de laatste twintig jaar niet zo groot geweest. De hoge opbrengst maakt het aanbod te groot en drukt de prijzen. Het overschot kan 'het laatste duwtje zijn' voor bedrijven die er al niet al te rooskleurig voor stonden, denkt de LTO.

Het grote aanbod zorgt er in een markt met grote oogsten voor dat individuele tuinders makkelijk tegen elkaar uitgespeeld worden door zowel binnenlandse als buitenlandse supermarktketens, stelt de belangenvereniging. "Het is voor de retail erg eenvoudig om meerdere offertes op te vragen."

Banken kochten dit jaar negen glastuinbouwbedrijven op om ze vervolgens af te breken. Specialisten bij Rabobank zien 'onvoldoende perspectief voor verschillende ondernemers', zeggen zij tegen de krant.
Publicatiedatum: