Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse aardappelen klimmen uit prijsdal

De oogst van de vroege aardappelen is in Andalusië en Cartagena binnen. De pakhuizen ontvangen nu kleinere volumes uit Badajoz en Antequera in afwachting van de oogst in Noord-Spanje. In Salamanca en Valladolid is de oogst al begonnen en worden aardappelen van een goede kwaliteit verwacht, die een betere prijs zullen krijgen.

De prijzen voor de Spaanse aardappelen vallen tegen. De vroege rassen kwamen op een markt met dalende prijzen en brachten tussen de 12 en 20 cent per kilo op de binnenlandse markt en 14 tot 30 cent per kilo op exportmarkten op. De verwachtingen voor de aardappelen uit Noord-Spanje zijn beter.

"Dit jaar zijn de vroege aardappelen alleen winstgevend als je contracten hebt getekend, anders draai je niet break-even," vertelt Javier Boceta van de aardappeltelers en -exporteurs vereniging in Andalusië.

De oorzaak voor de prijsdalingen is volgens Javier niet zozeer een toename in het Spaans areaal, maar een langere beschikbaarheid van Franse aardappelen op de binnenlandse markt. "De toename in het areaal is minimaal in vergelijking met de importvolumes uit Frankrijk. Zelfs als we minder aardappelen hadden gepoot, hadden we deze problemen gehad."

Op de Europese markt worden meer Israëlische aardappelen geïmporteerd, onder andere in Duitsland, België en Nederland wordt de voorkeur gegeven aan de goedkopere Israëlische aardappelen.

De aardappelen uit Salamanca en Valladolid hebben het voordeel niet te hoeven concurreren met de Franse aardappelen op de binnenlandse markt. Het duurt nog tot de tweede helft van november voor de Franse aardappelen in grote volumes op de markt komen. Tot die tijd is Spanje afhankelijk van de binnenlandse productie.

"Zonder grote volumes in opslag uit Andalusië en Cartagena en een lichte stijging in het areaal in Noord-Spanje, verwachten we dat de prijzen zullen stijgen," sluit Javier Boceta af.

Publicatiedatum: