Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handmatig kool snijden voor schoner product

Tholen – Met een vaardige hand snijdt Jan Groen een witte kool doormidden. In twee snijbewegingen verwijdert de groenteverwerker de kern van de kool om het eindproduct vervolgens in een kist te leggen. "Door het handwerk krijg je een mooi eindproduct," legt de groentesnijder uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen zijn werkwijze uit.


Jan Groen snijdt de kolen met de hand voor een schoner eindproduct.

Jan Groen levert dagelijks voorbewerkte kool aan verschillende snijbedrijven, met name in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Barendrecht. Via deze snijbedrijven eindigen de voorbewerkte kolen uiteindelijk bij de horeca. Het bewerkingsbedrijf levert alleen voorbewerkte witte en rode kool. De rode kolen vertegenwoordigen ongeveer 10% van de productie, de overige 90% is witte kool.


De hele witte kolen belanden na een tussenstop op de snijtafel als halve kolen in de kist.

Breder assortiment
"Ik heb wel geprobeerd het assortiment uit te breiden met bijvoorbeeld spitskool en bloemkoolroosjes," vertelt Jan Groen. "Maar dat sloeg niet aan. Ik werk veel uit voorraad, maar de vraag naar deze producten schommelt zo erg, dat je of te weinig hebt, of te veel product en dan moet je uiteindelijk weggooien."

De rode en witte kolen worden op contract met telers dagelijks geleverd. Daarnaast heeft Jan Groen een eigen voorraad. In het najaar, als de eerste oogst van de kolen van het land komt, koopt Jan Groen een voorraad kool in. In de zomermaanden is de koelcel relatief leeg, in afwachting van de nieuwe oogst. Jaarlijks bewerkt hij 500 ton kool, uitsluitend met de hand.


Kort voor de start van het kolenseizoen raakt de koelcel leeg.

Handwerk
"Het is allemaal handwerk, daardoor krijg je een mooier eindproduct. Sommige bedrijven doen dit machinaal, maar dan is het eindproduct slechter. In de machines wordt het blad eerder gekneusd, waardoor de kwaliteit van de kool sneller afneemt. Ik heb klanten die een week met de kool doen, dan is machinaal geen oplossing."

Met vaste klanten heeft Jan Groen prijsafspraken gemaakt. "Met een klant die 4 tot 5 ton per week afneemt heb ik bijvoorbeeld een jaarprijs afgesproken. Voor kleinere klanten die 500 kilo per week afnemen werk ik met weekprijzen."


Jaarlijks bewerkt Jan Groen 500 ton kool met de hand.

In 1997 nam Jan Groen het verwerkingsbedrijf over. "Ik werkte bij het bedrijf en de baas wilde er mee stoppen, dus toen heb ik het overgenomen. We hadden toen één klant, dat vond ik te weinig dus heb ik het klantenbestand uitgebreid." Het meeste werk verzet Jan alleen, daarnaast heeft hij een parttime medewerker in dienst.

De volgende kool ligt te wachten. Jan Groen verwijdert het buitenste blad, snijdt de kool doormidden verwijdert de stronk en legt de halve kolen in een kist. De stronk verdwijnt in een afvalbak. Op de achtergrond speelt een radio. De volgende kool ligt al op de snijplank.

Meer informatie:
Jan Groen Groenteverwerking
Jan Groen
Diepsmeerweg 49
1749 AZ Warmenhuizen
T: 06 20 95 34 45
E: jg.groen06@kpnmail.nl
W: www.jangroengroenteverwerking.nl