Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keyhole of verkeerslichtlabels voor gezonde producten?

Het Noorse Keyhole labelsysteem helpt consumenten om gezonder voedsel te kopen.
Producten met dit label bevatten minder vet, suiker en zout dan andere producten in dezelfde categorie. Toch bestaat er enige scepsis over de effectiviteit van het systeem.

Kritiek komt onder andere uit Amerikaanse hoek, gebaseerd op een onderzoek naar een stoplichtlabel. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten de gezondere producten kiezen als er een rood, geel of groen label opgeplakt is. Deze verandering houdt op de langere termijn aan. Het systeem maakt gebruik van een verkeerslichtsysteem, waarbij ongezondere producten een rood label krijgen en gezonde producten een groen label. De onderzoeksresultaten toonden dat producten met een groen label 12% meer verkochten dan producten met een rood label, waarvan de verkopen 20% daalden. De totale verkopen bleef gelijk.

De FSA vindt het Keyhole label wel effectief. De bedrijven werken mee en de consument heeft voldoende kennis van het label, argumenteert de organisatie. De organisatie wordt gesteund door de Grocery Manufacturers Association. Deze organisaties wijzen onder andere op het gele label als een dubieuze kleur. Producten die niet gezond, maar ook niet ongezond zijn; moet je die eten of niet? Is één van de vragen die ze stellen.

bron: treningsforum.no
Publicatiedatum: