Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Areaal aardappelen breidt uit hoewel minder dan geraamd in april

De NEPG schat dat het totaal areaal aardappelen in de 5 belangrijkste productielanden zal uitbreiden met 2,7%. Dit is gebaseerd op officiële geactualiseerde ramingen met uitzondering van Duitsland, waar de uiteindelijke schatting zal worden gepubliceerd binnen 3 weken. Hier zal enige ruimte moeten worden gehouden in hun inschatting van 3% vergroting van het areaal. In april publiceerde de NEPG een totale uitbreiding van 3,5 à 4% gebaseerd op inschattingen. Het areaal omvat enkel consumptieaardappelen voor export, verwerking en tafelaardappelen.

Oogst inschatting

In alle NEPG-landen zijn de arealen aardappelen toegenomen met uitzondering van Groot-Brittannië. Hier is ingeschat dat het areaal met 2% is afgenomen ten opzichte van afgelopen jaar.

Voor dit seizoen vindt de NEPG het nog veel te vroeg voor oogstramingen. In het algemeen is er vroeg gepoot en liggen de gewassen voor op groeischema. Proefrooiingen op het vaste land laten per gebied een variatie in oogstresultaat en knolgrootte zien als gevolg van verschillende groeiomstandigheden. Gemiddeld is de structuur van de grond niet optimaal. De vroege rijpheid van de gewassen zou kunnen leiden tot vroeg afsterven en verlaging van de groeicapaciteit. Beregening wordt toegepast om de gewassen gezond en sterk te houden. Phytophtora is vrijwel overal goed onder controle gehouden door de telers en veroorzaakt mogelijk alleen wat oogstschade in Noord-Frankrijk.

Gebaseerd op het 5-jaarsgemiddelde in de NEPG-landen zou de totale oogst in 2014 kunnen uitkomen op 25.240.000 ton, een toename ten opzichte van 2013.


Publicatiedatum: