Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook verontreiningd water is een bron

Besmette medewerkers belangrijke oorzaak norovirus

Besmette medewerkers en verontreinigd water zijn belangrijke bronnen voor norovirus. Het norovirus wordt gezien als de meest voorkomende oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten. Vooral vers fruit en sla spelen een rol bij norovirusuitbraken. Geïnfecteerde medewerkers en verontreinigd water blijken belangrijke bronnen van besmetting met norovirus te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Katharina Verhaelen, die op 7 juli aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek gepromoveerd is.

Om risicobeheersing te kunnen verbeteren, verzamelde Katharina Verhaelen gegevens over viruspersistentie, de relevantie van besmettingsbronnen van norovirussen, en de effectiviteit van maatregelen. Norovirussen blijken te kunnen overleven gedurende de houdbaarheidsperiode van verse frambozen en aardbeien, wat de noodzaak van een preventieve voedselveiligheidsaanpak bevestigt. Op basis van een farm-to-fork risicoschattingsmodel is vastgesteld dat geïnfecteerde medewerkers als een van de dominante bronnen van besmetting gelden. Hygiëne van medewerkers in de voedingsindustrie is dus cruciaal voor voedselveiligheid.

Verontreinigd water vormt een andere mogelijke bron voor norovirus introductie. Uit ons onderzoek bleek, dat norovirussen kunnen overleven in verdunningen van beschermingsmiddelen. Wanneer de microbiologische kwaliteit van het water dat gebruikt wordt om te verdunnen niet voldoende is, kan de toepassing van beschermingsmiddelen een risico vormen voor de volksgezondheid. Het schoonmaken van natte plekken met droge doekjes verwijderde rond 10.000 norovirussen van oppervlakten en kan zodoende het risico van norovirus infecties door kruis-besmetting van oppervlakten naar verse producten verminderen.

Richtlijnen voorzien niet in specifieke criteria voor de virusconcentratie in water in de primaire productie. Het farm-to-fork risicoschattingsmodel kan gebruikt worden als basis voor deze regelgeving. Bijvoorbeeld kan geschat worden, dat voor de beschreven sla-keten een gemiddelde concentratie van 0,4 norovirusdeeltjes per liter irrigatiewater met 95% zekerheid een jaarlijkse gezondheidsdoelstelling van minder dan 1 besmetting per 10.000 consumenten van sla kan realiseren, zoals vereist voor drinkwater in Nederland.

Bron: Universiteit Utrecht
Publicatiedatum: