Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe private financiering GGO-onderzoek beïnvloedt

Het grootste deel van de discussie rond genetisch gemodificeerde organismen (GGO) richt zich op gezondheid en voeding of de mogelijke gevolgen op de Australische landbouwsector. Er is minder aandacht voor de rol van private, winstgerichte investeringen bij het vormgeven van GGO en biotechnologie. Onderzoek naar genetisch gemodificeerde gewassen werd namelijk altijd grotendeels gedreven door de private sector, hoewel een rapport uit 2000 benadrukte dat er behoefte is aan steun van de overheid voor een opkomende en potentieel lucratieve sector.

Het rapport liet zien dat er veel private investeringen worden gedaan in de biotechnologie in Noord-Amerika, Canada en Japan. Het roept op tot regeringssteun om Australië te helpen concurreren. Volgens de auteurs zou deze steun moeten omvatten: bescherming van het intellectueel eigendom, het verstevigen van het gemeenschapsvertrouwen in biotechnologie en het verhogen van de financiering. Latere regeringen hebben deze aanbevelingen grotendeels opgevolgd. In 2009 heeft de overheid 390 miljoen Australische dollar (€268 miljoen) besteed aan onderzoek en industriële steun, wijzend op het belang van de sector voor de Australische economie.

Een groot deel van het onderzoek naar biotechnologie dat werd uitgevoerd door academici, publieke onderzoeksinstituten en zelfs non-profitorganisaties, wordt gevormd door de evolutie naar 'publiek-private partnerschappen'. Private investeringen staan niet voor slechte resultaten, maar men zou wel sceptisch moeten zijn over de beweringen dat het geen effect heeft op de technologische ontwikkeling. Het streven naar winst moedigt aan:
  • afhankelijkheid van monoculturen
  • focus op geld in plaats van gewas
  • wetgeving tegen uitgebreide voedseletikettering
  • beperkende intellectuele eigendomsregimes.
Source: theepochtimes.com
Publicatiedatum: