Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
recordomzet van 22,5 miljoen euro in 2013

Fruitveiling Zuid-Limburg zet in op Junami en Joly Red



Tholen - Fruitveiling Zuid-Limburg is misschien wel de kleinste coöperatie van Nederland. Toch realiseerde deze veiling uit Margraten afgelopen jaar een recordomzet van 22,5 miljoen euro - bijna een kwart meer dan 2012 - en een bruto-winst van ruim 800.000 euro. "Betere prijzen, een goede kwaliteit en weinig hagelschade", zo verklaart adjunct-directeur Toon Colson de topomzet. "Afgelopen week zijn we met de hagel gelukkig ook weer door het oog van de naald gekropen."


Toon Colson

200 telers
Bij Fruitveiling Zuid-Limburg zijn zo'n 200 telers aangesloten, allen in een straal van 25 kilometer rond de veiling. "Het aantal telers neemt af door bedrijfsbeëindigingen van voornamelijk oudere telers, maar het areaal blijft gelijk", vertelt Toon. Een klok komt er al jaren niet meer aan te pas bij Fruitveiling Zuid-Limburg. Het driekoppige commerciële team zorgt voor de telefonische verkoop van het fruit. De grootste klanten bevinden zich in de Randstad en Noord-Nederland. "Zo'n zeventig tot tachtig procent van ons fruit vindt zijn weg via de retail. De rest via groothandelaren en exporteurs. De retail consolideert, dus het is belangrijk om de klanten te koesteren."



Appelen vormen al jaren het hoofdproduct bij Veiling Zuid-Limburg met een omzet van 26.089.825 kilo in 2013. Peren zijn met 5.705.766 kilo een goede tweede. Daarnaast vermarkt de veiling zoete en zure kersen, rode bessen, aardbeien, bramen, frambozen, pruimen, kiwibessen en een beperkt volume blauwe bessen. De afgelopen jaren is er bij het zachtfruit een verschuiving van de open grond naar plastic tunnels gaande. Glastuinders zijn er niet in het gebied "In Zuid-Limburg hebben we meer zonuren en door de kalkrijke lössgronden met glooiende heuvels groeit hier het lekkerste fruit", vertelt Toon. "De retail ziet dat gelukkig meer en meer. Tien jaar terug zag je bij de supermarkten alleen nog maar Franse Golden Delicious. Nu zie je ook steeds meer Hollandse Golden-appels in het schap."



Kleinverpakking
Zo worden appels bijvoorbeeld aangeboden in plastic zakjes. Andere verpakkingsmogelijkheden zijn schaaltjes of plastic bakjes met deksel. De veiling beschikt over moderne sorteerinstallaties. In de sorteerloods staan acht sorteermachines, waarvan vijf voorzien van waterdumpers. Naast de koelcapaciteit van de veiling (17 miljoen kg) beschikken ook fruittelers over koelcellen met een totale koelcapaciteit van ruim 10 miljoen kg. Vorig jaar werd een overkapping bij het koelhuis op de veiling gerealiseerd om kou en vorst op afstand te houden.



Junami en Joly Red
De afgelopen jaren heeft de veiling fors ingezet op het clubras Junami en dat is volgens Toon een goede keuze gebleken. Ook zijn de eerste aanplanten van het nieuwe, zoete ras Joly Red gerealiseerd in samenwerking met de Belgische Fruit Veiling en in het nieuwe seizoen volgt de eerste oogst. "De Joly Red heeft een suikergehalte van 15/16. Met name in het zuidelijk halfrond weet men zoete appels te waarderen. Het is van belang dat we de hardfruitconsumptie omhoog krijgen, want deze valt toch tegen in vergelijking met een product als de banaan. Het volume peren vertoont ons, net als de landelijke trend, een stijgende lijn. "We proberen de peren zo goed mogelijk bij de consument te krijgen."



Oost-Europa
Hoewel de Oost-Europese hardfruitteeltareaal de laatste jaren fors is gegroeid, blijft Toon optimistisch over de teelt in Zuid-Limburg. "Een land als Polen is een grote concurrent op bestemmingen als Rusland en Scandinavië. Met behulp van GMO-gelden zijn er grote pakstations neergezet. We hebben er destijds zelf de kennis heengebracht, dus dat valt onszelf te verwijten. En ons voordeel is, dat men er geen Elstar of Junami teelt!" Ook Fruitveiling Zuid-Limburg is GMO-erkend. "Dat geld hebben we nodig om onze bedrijfsvoering te doen, maar de spelregels zijn streng. Voor sommige telers is dat een reden om het lidmaatschap te beëindigen, maar dan plukken ze ook niet de vruchten van een topomzet zoals afgelopen jaar", zegt de adjunct-directeur.



Het huidige hardfruitseizoen loopt ten einde. Terugblikkend concludeert Toon dat de prijzen redelijk zijn geweest, maar dat de staart van het seizoen tegenvalt. "Met name de afzet van Jonagold is de laatste weken stroef verlopen. Ook de perenmarkt is op z'n retour. Daarbij kwam door de zachte winter en het milde voorjaar het zachtfruit eerder op de markt. Ik zie het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet. Er wordt een goede oogst verwacht, maar geen topoogst."

Voor meer informatie:
Toon Colson
Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg
Aan de Fremme 33
6269 BK Margraten
Tel: 043-4588551
Fax: 043-4588599
toon.colson@veilingzl.nl
www.veilingzl.nl