Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Totaalpakket en fijnmazige distributie zijn onze kracht"

P. Smets al meer dan 80 jaar als grossier actief in Zuid-Limburg

Tholen - Al sinds 1930 is P. Smets actief als grossier in Geleen. Met Pierre Smets is de tweede generatie nog altijd volop binnen het bedrijf in het werk. Zoon Loek draagt zorg voor expeditie, verkoop en logistiek en zoon Richard is verantwoordelijk voor logistiek en verkoop. Waar veel collega-grossiers in de loop der jaren zijn afgevallen, heeft Smets in de loop der jaren haar positie alleen maar uitgebouwd. Op de vraag wat de sleutel is tot het succes, antwoordt Loek lachend: "Je moet goed gek zijn, 100% voor de zaak gaan en geen 9 tot 5-mentaliteit hebben."


 
Distributie
Dat er nog meer oorzaken voor het succes zijn aan te wijzen, blijkt wel uit de fijnmazige distributie die het bedrijf levert. "Daarin gaan we behoorlijk ver. Onze klanten krijgen hun product aangeleverd op het tijdstip en de plek die ze wensen. Voor de marktjongens die geen koeling hebben, kan dat dus op verschillende plaatsen zijn", vertelt Loek. "Een klant is veel goedkoper uit als ze ons dagelijks tien kistjes dagverse handel laten brengen, dan dat ze zelf naar een handelsterrein moeten rijden om een pallet die ze een week lang opslaan."


 
De klantenkring van P. Smets bestaat uit detaillisten, horecaleveranciers, ambulante handel en in toenemende mate ook Turkse klanten en boerderijwinkels. De klanten bevinden zich in een straal van 100 kilometer rond Geleen en bestaan voor 60% uit Nederlanders, voor 30% uit Belgen en voor 10% uit Duitse klanten. "Sinds de invoering van de euro is het aantal buitenlandse klanten gegroeid. Voor zover je bij ons over het buitenland spreekt, want binnen tien minuten zit je in België en Duitsland", vertelt Loek.Specialisten
Supermarktklanten heeft de grossier nauwelijks, enkele zelfstandige supermarkten uitgezonderd. "Je ziet in de loop der jaren de grootwinkelbedrijven toenemen en veel speciaalzaken afvallen. Toch verwacht ik dat de sanering nu wel grotendeels voorbij is. Er blijft een groep consumenten die zijn groenten en fruit, brood en vlees bij een specialist wil halen", zegt Loek. Om het toenemende aantal Turkse detaillisten, voornamelijk uit Duitsland, te voorzien voert het bedrijf een uitgebreid assortiment met Turkse paprika's, witte kool, meloenen, courgettes, pruimen en druiven.


Turks pakket
 
P. Smets heeft de beschikking over acht eigen vrachtwagens en breidde in 2011 het pand in Geleen uit, zodat het in omvang verdubbelde. Er staan zo'n 25 medewerkers op de loonlijst. De inkoop bestaat uit een mix van aanvoer van eigen telers (voornamelijk van slasoorten), dagelijkse inkoop op de Nederlandse en Belgische veilingen en eigen import vanuit Spanje, Frankrijk en Italië. Bij de import wordt samengewerkt met broer Peter Smets, die in 2012 in goed overleg afscheid nam van het ouderlijk bedrijf en startte met Smets Food Trading.


vlnr: Peter (Smets Food Trading), Loek en Richard Smets
 
Webshop
Op de vraag welk product de specialiteit is van de firma Smets, antwoordt Loek: "Onze kracht is juist dat we niet één specialiteit hebben. We bieden een totaalpakket, waarmee we al onze klanten van een Turkse markthandelaar tot de beste groenteman van Nederland volledig van groenten en fruit kunnen voorzien. We waren één van de eerste grossiers met een eigen webshop en daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Bestellen onze klanten om 3.00 uur 's nachts, dan heeft men de bestelling dezelfde dag nog in huis. Het is geen uitzondering dat om 23.30 uur de laatste telefoon gaat en om 2.30 uur de eerste bestelling weer binnenkomt."


klaar voor de klant

Voor meer informatie:
P. Smets & Zn.
Hofdwarsweg 11
6161 DE Geleen
Tel: 046 - 474 23 81
Fax: 046 - 475 73 23
loek@psmets.nl
www.psmets.nl

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018