Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
effecten van dunning en het voorspellen van Bitter pit tijdens bewaring van appels

Europese Commissie steunt AppleGenie-project met € 1,289 miljoen

De Europese Commissie heeft, binnen het 7e Framework Programma, een bijdrage van € 1,289 miljoen verleend aan het AppleGenie project. Dit is 78,2% van het totale projectbudget van € 1,648 miljoen). Het AppleGenie-team onderzoekt : nieuwe hulpmiddelen ter voorkoming van ineffectieve dunning en voor het voorspellen van bitter pit tijdens bewaring van appels.

Een ineffectieve chemische (vrucht)dunning en bewaarproblemen zoals bitter pit verlagen de productie van hoge kwaliteit appels in Europa. Het onlangs gestarte Europese project 'AppleGenie' zal praktische hulpmiddelen ontwikkelen om deze knelpunten in de appelsector te overwinnen.

AppleGenie is een project voor midden- en kleinbedrijf. Dit betekent dat er gezorgd wordt voor de ontwikkeling van praktische hulpmiddelen. Het project slaat een brug tussen wetenschap en praktijk. Prestigieuze onderzoeksinstellingen zoals IRTA (Spanje), Plant and Food Research (Nieuw-Zeeland), CTIFL (Frankrijk) en de Universiteit van Bologna (Italië) combineren hun inspanningen met die van eindgebruikers en consultancy-aanbieders die in de tuinbouw betrokken zijn. NSure Wageningen coördineert het project als geheel.

De te ontwikkelen hulpmiddelen zijn gebaseerd op moleculaire diagnostiek. Dit betekent dat informatie over belangrijke veranderingen in de genactiviteit van appels, de basis zal vormen voor de test. Het testresultaat zal de klant teler inzicht geven in het juiste moment en de mate van toediening van de chemische (vrucht)verdunners voor het behalen van een optimale winstgevendheid. De experimenten worden uitgevoerd in zowel Zuid-Europa als in Nieuw-Zeeland om te kijken naar universele toepassing en optimaal gebruik van de verschillende seizoenen.

Met betrekking tot de test die wordt ontwikkeld voor bitter pit, zal het consortium zich richten op voorspellende proeven die worden toegepast vóór de oogst. Preventieve maatregelen kunnen worden genomen om ernstige verliezen tijdens de opslag te voorkomen. Het project beoogt de ontwikkeling van een diagnostisch platform dat testresultaten snel en gemakkelijk kan genereren, rekening houdend met de tijd die nodig is voor het realiseren van de maatregelen.



AppleGenie consortium:
NSure coördineert het project in nauwe samenwerking met IRTA.
Contactpersonen
NSure : P.A. Balk, peter.balk@nsure.nl
IRTA : R. De Oliveira, rodrigo.oliveira@irta.cat

MKB deelnemers
NSure B.V., Binnenhaven 5, 6709 PD Wageningen, Nederland
OpenNatur S.L., Gran Via de les Corts Catalanes 580, Barcelona, 08011, Spanje
Ibanez, Via Pianella 21, Budrio 40054, Italië
Turoni, Via Copernico 26, 47122 FORLÌ, Italië

Uitvoerders
IRTA, Passeig de Gracia, 44 3 planta, Barcelona, 09007, Spanje
University of Bologna, Via Zamboni 33, Bologna, 40126, Italië
CTIFL, Rue Bergere 22, Paris, 75009, Frankrijk

Derden
PFR, Mount Albert Road 120, Sandringham, Auckland 1025, Nieuw-Zeeland

Eindgebruikers
Granfrutta Zani, Via Monte Sant Andrea 4, Faenza RA, 48018, Italië
Cofruid'OC, Route de Saint Nazaire 286, Saint Just, 34400, Frankrijk

Publicatiedatum: