Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michel Jansen, Total Produce:

"Onnodige kosten door extra maatregelen citrus black spot"

Het Permanent Fytosanitair Comité in Brussel besloot vorige week dat men striktere maatregelen invoert met betrekking tot de import van Zuid-Afrikaans citrus. Michel Jansen van Total Produce vindt dat de nieuwe, strengere maatregelen voor de citrusimport lang op zich hebben laten wachten. "In wezen kwamen ze op een belachelijk tijdstip: het nieuwe seizoen is al volop aan de gang, maar ze maken in ieder geval een einde aan de heersende onzekerheid. Voor een fruitimporteur, maar ook voor een producent of exporteur, is het bijna onmogelijk om goede zakelijke afspraken te maken zonder duidelijkheid rond het thema black spot."


 
Onnodige kosten
"Het is nu belangrijk om ook de onzekerheid voor de langere termijn weg te nemen", vervolgt Michel. "Hoewel de maatregelen volgens de Zuid Afrikanen uitvoerbaar zijn, worden er toch onnodig extra kosten aan de keten toegevoegd. Natuurlijk moet de EU zich beschermen tegen ongewenste schadelijke organismes en zal Zuid-Afrika zich moeten confirmeren aan de Europese wetgeving maar de maatregelen moeten wel doelmatig en proportioneel zijn. Met een goed werkende systeemaanpak kan volgens EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, het risico van blackspot voldoende gemanaged worden. In Zuid-Afrika wordt momenteel zeer hard gewerkt aan zo'n systeemaanpak, een aanpak waarmee Argentinië in het verleden succesvol aanvullende maatregelen van de EU heeft weten te voorkomen. Ik vraag me dus af of deze dure procedure van bemonstering werkelijk nodig is om het risico op blackspot naar een acceptabel niveau terug te brengen. Daarnaast of in de toekomst, volgend jaar, deze maatregel niet beperkt kan worden tot de werkelijk risicovolle producten en periodes, als ze überhaupt al nodig zal zijn."
 
"Voor het lopende seizoen is het belangrijk dat Zuid-Afrika bewijst dat men het probleem van black spot op een structurele en geloofwaardige wijze onder controle heeft zodat het vertrouwen in Brussel kan groeien en er meer kans is op een aangepaste, evenwichtigere maatregel. Het is verder van belang dat de EU en Zuid-Afrika blijven zoeken naar een voor beide kanten acceptabele lange termijn oplossing. De afgelopen weken hebben de Nederlandse overheid en politiek, in goed overleg met het bedrijfsleven, in casu Frugi Venta, een prima rol gespeeld in het proces dat geleid heeft tot de juiste en uitvoerbare maatregelen. Ik hoop dat zij deze constructieve rol blijven vervullen want na het bereikte politiek compromis voor de korte termijn moet de ambitie zijn om de toekomst van de Europese import van Zuid Afrikaans citrus definitief veilig te stellen."

Voor meer informatie:
Michel Jansen
Publicatiedatum: