Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: hoog niveau ethefon in importtomaten

De Zwitserse scheikundige Rolf Etter ontdekte vorig jaar dat het groeihormoon ethefon te vinden is op tomaten die worden verkocht in Zwitserland. Hij voerde een reeks tests uit op 141 monsters (van zowel Zwitserse als buitenlandse bedrijven) en ontdekte dat 64 van de geteste tomaten (waarvan er 62 uit Zwitserland komen) het hormoon bevatten.

Ethefon is een rijpmiddel dat in Zwitserland is toegestaan met een limiet van 1 mg per kilo. In een kwart van de monsters werd dit limiet overschreden. In sommige gevallen zat de hoeveelheid daar zelfs twaalf keer boven.

"Je zou enorm veel tomaten moeten eten voordat het een effect op je gezondheid heeft. Er is geen reden tot paniek", verzekert Rolf Etter. In hoge doses kan ethefon diarree, huid- of slijmvliezenirritaties kunnen veroorzaken en de drang om te urineren. In het ergste geval zou dit hormoon kunnen fungeren als een neurotoxine.

Veel oogsten zijn vernietigd en producenten, plus autoriteiten in andere regio's van Zwitserland, zijn gewaarschuwd. In een persbericht onderstreepten de UMS (Zwitserse Unie van Groentetelers) en SWISSCOFEL (Zwitserse Associatie voor de Handel van Fruit, Groenten en Aardappelen) dat de tomaten die momenteel worden verkocht, geen ethefon bevatten, aangezien het gebruik ervan alleen is toegestaan op de eindeseizoensproductie (van 20 september tot oktober). De tests van Etter vonden dan ook plaats in deze periode.
Publicatiedatum: