Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Ravenswaaij en Bijl Aardappelen kopen eerste kistje voor Sophia Kinderziekenhuis

Historisch vroege start veiling nieuwe aardappelen bij Alvantho



Tholen - Vanmorgen vond in Sint-Annaland de eerste veiling plaats van de nieuwe aardappelen. "Volgens mij schrijven we vandaag geschiedenis. Ik weet niet of we in het 84 jarig bestaan van onze veiling ooit wel eens zo vroeg met het veilen zijn begonnen", zo merkte veilingdirecteur David Hage op in zijn openingswoord. Toch werden er al ruim duizend kisten Doré's en Frieslanders aangevoerd, aangevuld met zo'n honderdvijftig kisten Premiére, wat in totaal zorgde voor een aanvoer van 63 ton. De aardappelen zullen de komende tijd hoofdzakelijk via de detaillisten hun weg naar de markt vinden.



Hage blikte terug op het seizoen 2013, waarbij na een moeizame start het afland seizoen uiteindelijk voorspoedig verliep. "De prijzen bleven goed. Maar voor de vrije bewaaraardappelen is het tot op heden slecht afgelopen. De export stagneerde, maar ook de binnenlandse afzet heeft een deuk opgelopen van wel 15%. Om het tij te keren zullen we als telers en handel gezamenlijk op moeten trekken. We moeten streven naar een kwalitatief hoogwaardig product dat op duurzame wijze wordt geteeld en op een maatschappelijk verantwoorde wijze wordt geleverd aan de consument. Het vertrouwen moet weer worden gewonnen."


Leon van den Oord, Kees Bijl en David Hage

Het eerste kistje Doré's werd voor het goede doel geveild en wel het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Rinus Bijl van Bijl Aardappelen drukte bij het startbedrag van 1.550 euro als eerste op de knop. Deze koop vond plaats in samenwerking met Van Ravenswaaij uit Veenendaal, De Goudreinet en Fruit Company. Door Alvantho wordt dit bedrag aangevuld tot 2.000 euro.


Rinus en Kees Bijl met het eerste kistje

De prijzen van de geveilde vroege aardappelen was als volgt:

  • Doré: 65-68
  • Première: 55-60
  • Frieslander: 50-55
  • Drielingen: 35-41
  • Kriel: 55-66


De aanwezige handelaren konden goed leven met de prijzen. "Ik vind het niet tegenvallen en had eerlijk gezegd lagere prijzen verwacht vanwege de huidige prijzen in de markt", vertelde aardappelhandelaar Jaap Kodde van Flevostar Dronten. Dat beaamde David Hage. "Je kunt alleen inbreken in de markt met kwaliteit en ik ben er blij mee dat we hierin zijn geslaagd."


Jaap Kodde en Gerty Dijk nemen poolshoogte bij het rooien

Vanaf heden wordt er weer dagelijks geveild bij Alvantho. De Thoolse aardappelen werden eerder dit jaar al gecertificeerd als erkend streekproduct.

Voor meer informatie:
Alvantho
David Hage
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
Tel: 0166-652450
Fax: 0166-653488
veiling.sa@alvantho.nl
www.alvantho.nl