Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kollumer Zoete Erwt: van bijna uitgestorven tot Friese supermarkten

Piet Hoekstra, uit St. Jacobiparochie gelegen in het Noordwest Friese Wadden-kustgebied, is al bijna 50 jaar boer. Pootgoed, uien, bieten, vlas. Een leven van hard werken en weinig tijd voor andere dingen. Dat vindt Hoekstra op zich niet erg, want z'n werk is zijn hobby. "Ik ben niet van de sport, ja een enkele keer naar Heerenveen is mooi zat." En hij mag in zijn spaarzame vrije tijd graag aan land­bouwmachines sleutelen. Maar er is één ding waar hij met liefde al zijn tijd insteekt: het telen van de bijna uitge­storven Kollumer Zoete Erwt. 

Het is 2005 als de gemeente waar Hoekstra woont haar 500­jarig bestaan viert. Ter ere van die gebeurtenis worden alle 50 gewassen, die in die 500 jaar zijn verbouwd, opnieuw gezaaid. En zo raakt Hoekstra betrokken bij het Kenniscentrum Oude Gewassen in Friesland. Tijdens die viering brengt ene Jan van der Velde uit Kollum erwten mee die hij teelt in zijn achtertuin 'om ook eens te proberen'. Zo krijgt Hoekstra een zestal erwten in handen die hij begint te vermeerderen. 6 erwten werden er 600. En na enige tijd haalt Hoekstra 2 ton van een hectare. 

"Vroeger werd dit sterke ras veel gegeten, maar het is langzaamaan verdrongen door de kapucijner die een veel hogere opbrengst per hectare oplevert. Dan is de keus snel gemaakt." Volgens Hoekstra is de smaak van 'zijn' erwt veel lekkerder, zoeter. Alleen heeft de erwt speciale aandacht nodig. Hij is gevoelig voor vocht en heeft dan de neiging om al in de peul te gaan kiemen.



Hoekstra teelt de erwt nu bijna 10 jaar. Toch geeft hij aan dat het nog steeds een hobby is. "Er moet nog steeds geld bij, in plaats van dat het wat oplevert. Maar het blijft mooi om te doen. Er zit ontwikkeling in het product en de vraag wordt groter." Een belangrijke ontwik­keling is dat Hoekstra het droog-­ en bewaar­proces goed in de vingers heeft. Voorheen kon het voorkomen dat er van een oogst een groot deel verloren ging. En de 'keten' wordt uitgebreid. Collega Jaap de Jong uit Oosterbierum teelt de erwt ook. Deels heeft dat ook te maken met risicospreiding. De firma Greydanus verhandelt de verpakte, gedroogde erwten en Hoekstra werkt sinds kort samen met Earlik Ite Fryslân aan de verwerking van de Kollumer Zoete Erwt in kant­en-­klare maaltijden. Die liggen sinds begin dit jaar in een aantal Friese supermarkten.

Omdat de Kollumer Zoete Erwt geteeld wordt in het Noordwest Friese Wadden-kustgebied dragen de erwten en de kant­en­klare maaltijden het Wadden-goudkeurmerk. Zo is een ouderwetse erwt opeens een een erkend streekproduct. En dat met dank aan een stel 'hobbyisten'!

Hoekstra is klaar voor de volgende stap.
"De erwt heeft behalve zijn smaak ook zijn oersterke karakter mee. Het is een gewas dat zich uitstekend leent voor de biologische teelt. Daarin heeft hij zich zeker bewezen. En laat het nu zo zijn dat er in de biologische sector nog maar weinig peulvruchten geteeld worden." Maar ook het buitenland lonkt. Eens voorzichtig over de grenzen kijken, ziet Hoekstra wel zitten. Laat de aanvragen maar komen...

Bron: Berichten Buitenland
Publicatiedatum: