Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
contractondertekening VolkerWessels Vastgoed/Ballast Nedam en gemeente

Overeenkomst nieuw afgesloten Food Center Amsterdam in combinatie met woonwijk

De gemeente Amsterdam en het consortium van VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam hebben de realisatie en exploitatieovereenkomst voor de gebiedsontwikkeling van het Food Center Amsterdam ondertekend. Het consortium kan nu samen met de ondernemers aan de slag om het gebied te transformeren naar een levendige, aantrekkelijke omgeving om te werken en te wonen.


Contractondertekening vlnr: Diederik van Hoogstraten, directeur Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, Alex Voordes, directeur VolkerWessels Vastgoed en Maarten van Poelgeest, demissionair wethouder Ruimtelijke Ordening.


Op basis van een visie wordt samen met de ondernemers een concreet masterplan ontwikkeld waarmee het consortium in gesprek gaat met de individuele ondernemingen op het Food Center. Zij krijgen in het komende jaar de gelegenheid om op maat invulling te geven aan hun strategische plannen op het Food Center. Parallel aan dit traject worden voorbereidingen getroffen om met de ontwikkeling van woningen op het terrein te beginnen.

Het Food Center Amsterdam is van groot belang voor de voedselvoorziening van de stad. Ruim negentig food gerelateerde bedrijven leveren een assortiment van vijftigduizend producten aan zo'n tienduizend voornamelijk Amsterdamse klanten. Driekwart van die producten wordt van buiten de stad aangevoerd: ongeveer 55% uit Nederland en 20% uit het buitenland. De ondernemers hebben gezamenlijk een omzet van circa 1,5 miljard euro per jaar en bieden werk aan 2.500 mensen.



De voedselvoorziening door het Food Center krijgt een nieuwe impuls en wordt gecombineerd met wonen in een aantrekkelijke, dynamische omgeving, die onderdeel uitmaakt van de stad. De Centrale Markthal vormt straks het middelpunt van de gescheiden werk- en woongebieden. Dit rijksmonument wordt in oude glorie hersteld en voor het eerst toegankelijk gemaakt voor publiek.

Ontwikkelvisie op hoofdlijnen
Het consortium heeft de aanbesteding van de gebiedsconcessie gewonnen met het plan een nieuw afgesloten Food Center te ontwikkelen, in combinatie met een nieuwe woonwijk vlakbij de Amsterdamse binnenstad:
• Logistiek, distributie en digitalisering krijgen meer ruimte in het nieuwe Food Center;
• Huisvesting en inrichting moeten voldoende flexibel zijn om ook toekomstige activiteiten van de ondernemers mogelijk te maken;
• Productiefaciliteiten moeten een duidelijke functie hebben voor de stad Amsterdam en passen bij het portfolio van het Food Center;
• Het portfolio wordt zichtbaar in de Centrale Markthal, waar ondernemers en publiek elkaar treffen.



Integrale gebiedsontwikkeling
Het nieuwe Food Center Amsterdam is een gebiedsconcessie van 25 jaar, een van de eerste in Nederland. Binnen de kaders van de aanbesteding voert het consortium van VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam de regie over het tempo en het programma van de integrale gebiedsontwikkeling: de transformatie van het huidige terrein van circa 23 hectare naar een nieuw en modern Food Center. Het nieuwe Food Center biedt ruimte aan circa 100.000 m2 bedrijfsterrein en de bouw van circa 1.600 woningen.
Publicatiedatum: