Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers gaan profiteren van lagere provisie

ZON sluit 2013 af met positief resultaat van 1,3 miljoen euro

ZON heeft in 2013 weer operationeel zwarte cijfers kunnen schrijven. In de tweede helft van 2012 is daartoe de focus voor een belangrijk deel gericht geweest op het doorvoeren van de reorganisatie, onder de naam Huis op Orde, waarmee de complexiteit van de bedrijfsstructuur is verminderd, de kosten sterk verlaagd en de commerciële slagkracht en markgerichtheid vergroot. Deze maatregelen zijn genomen om ZON financieel weer gezond te maken en te houden. Het jaar 2013 kon daardoor worden afgesloten met een positief resultaat na belastingen van 1,3 miljoen euro, waar in 2012 nog een negatief resultaat van 2,4 miljoen euro moest worden geschreven. De balans werd in 2013 verkort en de solvabiliteit steeg naar 47%.

De totale omzet in 2013 bedroeg ruim 362 miljoen euro. Door het in 2013 -vanwege een koud voorjaar- laat op gang gekomen teeltseizoen was de aanvoer lager dan voorgaande jaren. De prijzen waren over het algemeen goed. Voor de meeste tomatentelers daarentegen was het een slecht jaar, met vooral in zomer en nazomer lage prijzen.

Marktdynamiek
ZON heeft in 2013 de strategie herijkt en wil in 2014 en volgende jaren de organisatie verder aanpassen aan de nieuwe marktdynamiek waarbij de focus is verschoven van productgericht ("aanbod gestuurd") naar marktgericht ("vraag gestuurd"). Enerzijds door de aangesloten telers nog beter te faciliteren in hun ondernemerschap tegen een structureel lager kostenniveau en anderzijds de markt en de consument te bedienen met de best mogelijke producten. Vraag gestuurd opereren en het bieden van toegevoegde waarde voor de klant en de consument staan daarbij centraal.

Algemeen directeur Gerjo Scheringa: "Onze leden mogen van ZON verwachten dat het bedrijf scherp op de kosten blijft letten en slagvaardig opereert. Een gezonde financiële organisatie is noodzakelijk om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, zoals toenemende concurrentiedruk en afbouw van subsidiestromen. Geen tijd dus om tevreden achterover te gaan leunen, ondanks de keurige jaarcijfers, maar samen verder werken aan een gezonde toekomst'.

Provisie
Gezien de versterking van haar financiële positie in 2013 en de projecties over 2014, verlaagt ZON de provisietarieven met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 met 0,2%. Deze verlaging komt bovenop de reeds eerder aangekondigde provisiedaling die ook per 1 januari inging. Zodoende realiseert ZON voor haar leden een lagere provisie van gemiddeld 12%. De uitbetaaltermijn blijft zoals in voorgaande jaren 12 kalenderdagen.

Publicatiedatum: