Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cees Bruyn:

"Vooruitzichten overzees citrus niet rooskleurig"

Tholen - De citrusmarkt en dan met name de sinaasappelen kampen al het hele seizoen met een moeizame marktsituatie. "Er is zoveel fruit op de markt. Wij hebben zelf sinaasappelen vanuit Marokko, Spanje, Egypte en Griekenland beschikbaar", vertelt Cees Bruyn van Bruyn International uit Heerhugowaard, dat zich heeft gespecialiseerd in de verkoop van citrus richting de industrie en daarnaast actief is op de versmarkt.



"En met een week of drie, vier staat het overzeese citrusseizoen alweer voor de deur. Die mensen zitten ook met de handen in het haar. Ik hoor van mijn Griekse leveranciers dat ze blijven versturen tot medio september. Dat is twee a drie weken later dan vorig jaar. In Egypte worden er volop koelcellen gebouwd en ook daar staan de laatste verzendingen begin juni gepland. Al met al is dat geen rooskleurige start voor het overzee seizoen. Voor de maanden mei, juni en juli verwacht ik vooralsnog weinig spannends", zegt Cees.

De prijs voor klasse I sinaasappelen uit Egypte ligt rond de 6,50-7,50 euro en de Marokkaanse sinaasappelen worden voor 8-8,50 euro verkocht. Bruyn International importeert al jaren naar tevredenheid Grieks citrus. "Voor klasse I heeft het Griekse citrus nog weleens beperkingen, maar voor de industrie is het perfect fruit. Kwalitatief hebben we dit jaar toch al geen problemen. Ook de vraag is goed. De verkoop loopt gewoon goed door."


Grieks citrus

Hoe het Spaanse citrusseizoen zich zal vervolgen, is voor Cees een raadsel. "Het volume is te groot en dat zal volgend jaar ook zo zijn. Wat er in Spanje gebeurt, begrijp ik al jaren niet. Kijk alleen maar naar de transportkosten van een vrachtauto uit Valencia en een container uit Egypte. Daar zit gewoon 1.000 euro tussen. Dat is ongelofelijk. Egypte heeft een forse uitbreiding gehad en is Spanjes grootste concurrent geworden. Als al de productielanden op stoom gaan, wordt het aanbod gewoon te groot.

Voor meer informatie:
Bruyn International
Einsteinstraat 13
1704 RT Heerhugowaard
Tel: 072-5722450
Fax: 072-5724395
c.bruyn@bruynagf.nl
www.bruynagf.nl