Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
aardappelen Alvantho krijgen streekproduct-erkenning

Groeiseizoen vroege Thoolse aardappelen groot contrast met vorig jaar

Tholen - Al op 14 februari werden op het eiland Tholen de eerste vroege aardappelen gepoot (Doré en Frieslander). De aardappelen onder plastic kwamen al in de laatste week van maart boven de grond en voor de vroege aardappelen van de koude grond zal dit, wanneer dit nog niet het geval is, deze week gaan gebeuren. "De temperaturen doen hun werk wel. Het is een behoorlijk verschil met vorig jaar. Toen was het erg koud en nat. Nu hebben we geen vorst gehad en lijken we er goed doorheen te komen", zegt veilingdirecteur David Hage van Alvantho.

Verschillen in het areaal verwacht Hage nauwelijks. "Er kunnen wat rasverschillen zijn, maar die inventarisatie moeten we de komende tijd nog gaan maken. De teeltoppervlakte zal nauwelijks verschillen van vorig jaar. Vorig jaar ging de eerste veiling op 12 juni extreem laat van start. De veilingdirecteur is voorzichtig om voor dit jaar een prognose te doen over de start van de veiling. "De volgende fase is het afhalen van het plastic en daarna kunnen we voorzichtig een prognose doen, maar dat is in dit stadium te vroeg."

De vroege aardappelen van Alvantho zijn dit jaar erkend als streekproduct en dat zal de aardappelveiling dit jaar ook nadrukkelijk gaan communiceren, onder meer op de consumentenverpakking die vorig jaar werd geïntroduceerd onder de naam 'Zeker Zeeuws'.