Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vleermuizen in Philips Fruittuin in Eindhoven moeten insecten verjagen

Bij de Philips Fruittuin in Eindhoven hebben ze gekozen voor een meer biologische manier van telen. Daar zetten ze vleermuizen in om insecten op te vreten en te verjagen. Sinds enkele weken heeft de fruitteler zelfs een zogenaamd vleermuizenhotel laten bouwen midden in zijn boomgaard.

Fruitteler Carlos Faes is blij met de vleermuizen boven zijn land. Samen met het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) liet hij onderzoeken hoe hij de insecten op een meer milieuvriendelijke manier kon bestrijden.

'Scheren over het land'

Het is nog een proef, maar de eigenaar van de fruitbomen is nu al enthousiast. ''Als je hier op een afstand staat te kijken zie je de vleermuizen over het land scheren. Je hoort de meikevers dan kraken in de bek van de vleermuizen. Prachtig.''

Volgens Faes vernielen insecten zoals de meikever zijn hele land. ''Die beesten tasten de wortels van mijn bomen aan. Je ziet het haast niet gebeuren, maar uiteindelijk is wel mijn boom kapot. En bestrijdingsmiddelen vind ik niks want dat is niet goed voor mijn product.''

Proefje

Het Centrum voor Landbouw en Milieu startte een aantal weken geleden met de vleermuisproef bij vijf verschillende telers in de omgeving van Eindhoven. Daarbij zitten ook telers die dieren houden. Vleermuizen zijn ook nuttig voor het verjagen van vliegen uit stallen.

Adriaan van Guldemond van CLM kijkt vol goede hoop vooruit: ''Als dit project met de vleermuizen slaagt, zien we het graag terugkomen bij alle telers.''

Nog veel lege hotelkamers

Niet iedereen is even gecharmeerd van de vleermuizen, maar bij fruitteler Faes zijn ze van harte welkom. Het hotel is op dit moment nog leeg. Er is plek voor tientallen van deze insecteneters.


Bron: Omroep Brabant
Publicatiedatum: